Hlavní obsah

Novináři našli v Barmě více než pět nově objevených hromadných hrobů a zohavená těla civilistů

V Barmě nalezli přes pět hromadných hrobůVideo: AP

 

Reklama

V Barmě nalezli více než pět dosud neobjevených hromadných hrobů. Podle přeživších došlo k masakru na Rohinzích záměrně.

Článek

O existenci více než pěti dosud nezaznamenaných hromadných hrobů v jedné z barmských vesnic informovala ve středu agentura AP. Zprávu potvrdily více než dvě desítky přeživších v bangladéšském uprchlickém táboře Balukhálí, nedaleko Cox's Bázáru, v rozhovorech i na časově označených videonahrávkách v mobilních telefonech.

Barmská vláda, která soustavně masakry civilistů popírá, nedávno přiznala zavraždění deseti „teroristů”. Reportáž AP však ukazuje na systematické vraždění muslimských Rohingů barmskou armádou, což naznačuje přítomnost mnohem více hrobů s mnoha těly.

Podle přeživších barmští vojáci naplánovali masakr záměrně a následně se snažili zakrýt stopy mimo jiné tím, že kyselinou zohavili části těl obětí. S sebou kromě zbraní měli i lopaty na vykopání hrobů.

Převážně buddhistická Barma Rohingy neuznává jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva.

Reklama

Doporučované