Hlavní obsah

Novomanželé letěli kolaudovat byt. Toto jsou oběti z letadla sestřeleného Íránem

Foto: Profimedia.cz

Pozůstalí vzpomínají na oběti sestřeleného letadla Boeing 737.

Reklama

82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 10 Švédů, 4 Afghánci a 3 Němci a Britové. Tak zní smutná bilance středeční tragédie v Íránu. Na palubě sestřeleného Boeingu 737 přišlo o život celkem 176 lidí.

Článek

Írán nejprve sestřelení ukrajinského dopravního letadla popíral. V sobotu ale přiznal, že za útokem stály ozbrojené síly. Podle armády však k činu došlo omylem a na vině byla lidská chyba. Armádní složky Íránu se za incident omluvily a prohlásily, že zdokonalí své systémy, aby do budoucna takovýmto chybám předešly. Íránské úřady slíbily potrestání viníků.

Později velitel letectva a protivzdušné obrany íránských revolučních gard přijal plnou odpovědnost za to, že jeho jednotka ve středu omylem sestřelila ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě. Řekl to dnes ve státní televizi.

„Přijímám úplnou odpovědnost za tuto katastrofu,“ uvedl generál Amír Alí Hádžízádeh. „Raději bych zemřel, než abych se podílel na takovém neštěstí,“ dodal v televizním vystoupení.

Soustrast vyjádřil na Twitteru i íránský prezident Hasan Rúhání. „Íránská islámská republika hluboce lituje této katastrofické nehody,” napsal v příspěvku.

Dva novomanželské páry

Mezi kanadskými oběťmi středeční tragédie je například čerstvě sezdaný manželský pár. Siavash Ghafouri-Azar a Sara Mamaniová se vraceli zpátky do Kanady, kde si pořídili svůj první společný domov nedaleko Montréalu. Po návratu se chystali uspořádat kolaudační večírek.

Z kanadského státu Alberta přišla o život rodina Pedrama Mousaviho a Mojgan Daneshmandové. Ti v letadle zahynuli spolu se svými dvěma dcerami Dariou a Dorinou, kterým bylo 14 a 9 let.

Pětadvacetiletý Pouneh Gourji a jeho šestadvacetiletá snoubenka Arash Pourzarabiová odletěli do Íránu na svou svatbu, kde se vzali na Nový rok. Oba byli absolventi univerzitního studia počítačových věd a oba už se zpátky domů jako novomanželský pár nevrátili.

„Měla spoustu snů, ty jsou teď pryč"

Několik obětí incidentu pocházelo z kanadského státu Britská Kolumbie. Šlo například o výzkumnici Mehran Abtahiovou nebo o sourozeneckou dvojici univerzitních absolventů Zeynab Asadi Lariovou a Mohammada Asadi Lariho. „Měla plno snů, ty jsou teď pryč,” řekla stanici BBC kamarádka Zeynab Asadi Lariové Elnaz Morshediová. Bratr zemřelé byl spoluzakladatelem charitativního spolku STEM, který pomáhá studentům se studiem matematiky a vědy.

Ontario přišlo například o Imana Aghabaliho, studenta strojírenství na Sharifské technologické univerzitě v Teheránu. Jeho kamarád Orod Kaveh americké stanici CNN řekl, že se Aghabali snadno spřátelil s kýmkoliv. „Měl úžasnou osobnost, byl skvělý kamarád a my nikdy nezapomeneme na jeho usměvavou tvář,” vzpomínal v telefonickém rozhovoru Orod. V letadle zemřel i studentův spolužák a kamarád Mehdi Eshaghian.

Studentská oběť byla i mezi třemi zemřelými Brity. Je jím student doktorského studia, pětatřicetiletý Saeed Tahmasebi z britského Dartfordu. Ten si loni vzal svou íránskou partnerku Niloufaru Ebrahimovou. Na palubě letadla dále přišli o život Britové Mahammed Reza Kadkhoda Zadeh a Sam Zokaei.

Podrobnosti ohledně osudů 82 íránských obětí nejsou známé. Přesné informace nejsou dostupné ani o deseti švédských zemřelých, podle švédských médií ale mezi nimi bylo několik dětí.

Na palubě zemřelo i jedenáct Ukrajinců, devět z nich byli členové posádky. Mezi nimi například osmadvacetiletá Valeriia Ovcharuková nebo čtyřiadvacetiletá Mariia Mykytiuková, které ze svých pracovních cest často sdílely fotografie na sociálních sítích. V letadle se nacházeli také tři ukrajinští piloti.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v reakci prohlásil, že Kyjev od Teheránu očekává úplné přiznání viny za sestřelení letadla, postavení viníků před spravedlnost, oficiální omluvu a kompenzaci. Požaduje také, aby měli ukrajinští experti plný přístup k vyšetřování.

Mnoho obětí mělo dvojí – kanadské i íránské – občanství. Spousta z nich také pocházela z řad univerzitních profesorů či nadějných studentů.

Reklama

Doporučované