Hlavní obsah

Novoroční ohňostroj v Hradci kvůli covidu nebude, trhy možná ano

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tradiční novoroční ohňostroj v Hradci Králové na Velkém náměstí kvůli epidemii covidu-19 v podvečer 1. ledna 2021 nebude.

Článek

Radnice jej přesune na začátek července, kdy bude připomínat 155. výročí prusko-rakouské bitvy u Hradce Králové roku 1866. Město zrušilo i rozsvěcení vánočního stromu s doprovodným programem, které mělo být 29. listopadu. S vánočním trhem zatím radnice počítá, ale ve skromnější variantě.

„O podobě letošních vánočních trhů ještě není definitivně rozhodnuto. Připravujeme variantu, která bude nejspíš výrazně omezena oproti plánovanému návrhu. Současně je třeba počítat i s tou nejpesimističtější verzí, kdy epidemická situace a vládní opatření organizaci vánočních trhů neumožní,“ řekl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Radnice letos plánovala, že předvánoční dění se soustředí na historickém Velkém náměstí, zatímco dosud se odehrávalo hlavně na Masarykově náměstí. Novinkou na Velkém náměstí mělo být po celou dobu vánočních trhů umělé kluziště, počítalo se i s vláčkem a kolotočem pro děti. Stánky s trhovci a s občerstvením měly být na celém prostoru mezi mariánským sloupem a budovou historické radnice. Každý den měl být kulturní doprovodný program.

Vánoční dění v Hradci Králové v minulých letech vrcholilo ohňostrojem, odpalovaným v podstatné části z ochozu Bílé věže, který je asi 60 metrů nad zemí. Na náměstí se u ohňostroje scházelo 10 000 až 20 000 lidí.

Reklama

Doporučované