Hlavní obsah

Nový Bor bude po třech letech opět hostit mezinárodní sklářské sympozium

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Nový Bor bude po třech letech opět hostit mezinárodní sklářské sympozium IGS.

Článek

Jde o 14. ročník akce, na které bude tvořit bezmála 50 uznávaných umělců z Česka i dalších zemí. IGS se bude konat tento týden od čtvrtka do neděle. Přípravu sice narušila pandemie koronaviru, rozsah i program ale bude obdobný jako při minulých ročnících. ČTK to řekl ředitel IGS a starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

„Opravdu impozantní bude zřejmě začátek ve skleněném domě, ve skleněném Lasvitu, stejně tak i večerní šou v sobotu na náměstí. Vrcholem bude určitě výstava v neděli od 13:00 ve sklářském muzeu, kde budou moci návštěvníci zhlédnout to, s čím se sklářští mistři, výtvarníci, přijeli prezentovat,“ uvedl Dvořák. Ve skleněném domě Lasvitu bude při čtvrtečním zahájení do síně slávy IGS uveden 90letý malíř a sklářský výtvarník Vladimír Kopecký.

Tradici sklářských sympozií v Novém Boru založil v roce 1982 Crystalex. Tehdy poprvé pozval do svých sklářských provozů výtvarníky a designéry, aby s pomocí místních sklářů ztvárnili své návrhy a nápady. V tříletých intervalech se za 30 let vystřídalo v Novém Boru přes 500 umělců. Když Crystalex před 12 lety zkrachoval, převzalo štafetu město, které chtělo ukázat, že tradiční sklářské řemeslo v regionu stále žije. I letos tak budou umělci tvořit v hutích a sklářských dílnách v regionu.

Součástí programu IGS bude sobotní otevření hutí, ateliérů, galerií a dalších institucí v Novém Boru a okolí, které leží na Skleněné cestě. Do Lindavy, Kunratic u Cvikova, na Polevsko, do Skalice u České Lípy či Kamenického Šenova se mohou zájemci vypravit sami či využít speciálních autobusů IGS. Přímo v Novém Boru se na hlavním náměstí města budou navíc konat sklářské slavnosti s řemeslným sklářským trhem, ukázkou sklářských technik i vystoupením umělců včetně kapely Monkey Business a zpěvačky Anety Langerové.

Za sklem se ale budou moci zájemci vydat o tomto víkendu nejen na Novoborsku, ale i po celém Libereckém kraji. Kromě IGS se koná i Víkend Křišťálového údolí, kdy bude mít otevřeno přes 40 bižuterních šperkařských ateliérů, sklářských hutí, muzeí a škol na severu Čech.

Reklama

Doporučované