Hlavní obsah

V nové čtvrti Liberce by mělo být přes 600 bytů i mateřská škola

Ilustrační foto.

Reklama

V plánované nové čtvrti na okraji Liberce by mělo vzniknout 613 bytů, obchody, mateřská škola pro 84 dětí a dům s pečovatelskou službou s kapacitou 60 lůžek.

Článek

Soukromý developer ze skupiny Syner Group chce za sídlištěm Kunratická ve směru na Jablonec nad Nisou podél silnice 14 začít stavět v létě příštího roku a mít hotovo do konce roku 2030. Vyplývá to ze záměru zveřejněného při posuzování vlivů na životní prostředí (EIA).

Obytný soubor Kunratická bude na místě známém jako „obří díra“, která tam byla ještě před několika lety po nedostavěném diagnosticko terapeutickém centru pro léčbu pacientů po těžkých úrazech. Na výstavbě nové čtvrti se mělo původně podílet i město, které vlastnilo zhruba třetinu pozemků v této lokalitě. Loni se ale rozhodlo směnit je se Synerem za pozemky v dolním centru města v oblasti takzvaného Papírového náměstí, které považuje za strategické.

Podle autorů záměru vychází nový obytný komplex na okraji Liberce z koncepce zahradního města, tedy bydlení v zeleni. Koncepčně je území rozdělené na dvě rozevírající se plochy, ve kterých budou domy v nepravidelných liniích. Podle autorů záměru mají ulice evokovat svou klikatostí lesní pěšiny, na něž by v některých místech měly navazovat. V záměru se počítá i s vytvořením ploch pro volnočasové aktivity, což by měly být dětské hřiště, hřiště na míčové sporty a workoutová stezka.

Podle záměru by v nové čtvrti měly být hlavně třípatrové domy. S výstavbou vyšších se počítá pro centrální část nové čtvrti, kde by měly mít až sedm pater. Výšky domů by se měly pohybovat od deseti do 22 metrů. Budou v nich byty o velikosti 1+kk až 5+kk. Odhadem by tak v nové čtvrti mohlo bydlet kolem 1600 lidí. Na jeden byt by měly připadnout takřka dvě parkovací místa. V záměru se počítá s 1162 parkovacími místy a drtivá většina z nich by měla být přímo v suterénech domů. Podél komunikací by mělo být 113 stání pro auta. Přístup do nové čtvrti by měl vzniknout napojením na okružní křižovatku, která je součástí silnice 14. Počítá se i s vybudováním zhruba 650 metrů nové silnice, šlo by o prodloužení Hrabětické ulice.

Reklama

Související témata:

Doporučované