Hlavní obsah

Nový český fond nabízí čtyři miliardy pro technologické nadšence

Foto: Impulse Ventures

Samuel Huba, šéf investiční společnosti Impulse Ventures.

Reklama

Peníze investora a jednoho z nejbohatších Čechů Ondřeje Tomka začínají pohánět společnost Impulse Ventures, která vznikla jako platforma pro hledání nadějných technologických startupů ve střední Evropě. Řídí ji Samuel Huba.

Článek

Primárně technologické startupy s působností ve středoevropském regionu. To je cíl společnosti Impulse Ventures, která se začíná naplno na trhu rozhlížet po nových investicích.

„Chceme být růstovým partnerem těch největších inovátorů a technologických nadšenců. Tím, že investujeme výhradně vlastní peníze a nejsme svázaní regulemi standardních venture fondů, máme obrovskou svobodu v rozhodování a flexibilitě,“ říká Samuel Huba, řídící partner Impulse Ventures, jenž do firmy vložil také vlastní peníze.

Základní kapitál pak dodal a je připraven podle potřeby navyšovat Ondřej Tomek, zkušený investor, jenž získal první technologické ostruhy jako spoluzakladatel Centrum.cz. „Jsme připraveni investovat až čtyři miliardy korun a jsme připraveni na to, že výběr nejzajímavějších příležitostí zabere čas,“ uvedl Ondřej Tomek pro Seznam Zprávy.

Aktuálně spravuje Impulse Ventures své podíly v trojici českých startupů - datovém Dataddo, servisu pro e-shopy Shoptet a Safetice, která se věnuje zabezpečení firemních dat. V Polsku pak má podíl ve společnosti Audiotéka.

Nově se vytvořila jasná organizační platforma investiční společnosti a Impulse Ventures chce posílit své postavení předního investora do technologických firem v rámci investičních kol Seed a Series A. Jinak řečeno, chce být na úplném začátku startupů, nebo jako jeden z jejich prvních významných investorů.

„Tím, že se startupy trávíme více času, dokážeme získat hlubší vhled do jejich byznysu a lépe jim tak pomoci,“ doplňuje Huba, který se podílel na rozvoji portfoliových firem Shoptet a Safetica. V těchto společnostech působil střídavě od dubna 2017 v nejvyšším vedení.

Impulse Ventures se v současné době skládá z pěti hlavních postav. Vedle Samuela Huby působí specialista na lidské zdroje Matěj Matolín, investiční expert a spolumajitel investiční firmy Coober Capital Branislav Gordan, marketingová specialistka Dominika Prekopová a investiční ředitel Jan Hospodka.

Interní tým doplňuje zvenčí například Matúš Karaffa, jenž založil a prodal největší český e-⁠shop s dětským zbožím Feedo.cz, nebo Peter Fedoročko, spoluzakladatel Stories.bi, které bylo prodáno americkému Workday.

Vedle vyhledávání a posuzování potenciálních příležitostí se všichni členové týmu věnují pomoci portfoliovým firmám a mají také zkušenosti z budování vlastních byznysů.

„Jenom tak se můžeme stát opravdovým partnerem pro startupy. Dokážeme působit jako mentoři, ale umíme také přiložit ruku k dílu v praxi. Naše přidaná hodnota pro zakladatele je, že my jsme si podobnou situací s velkou pravděpodobností již prošli,“ doplňuje Samuel Huba. Ondřej Tomek bude stát mimo výkonnou strukturu firmy.

Reklama

Doporučované