Hlavní obsah
Online

Nový rekord. V pátek přibylo v Česku 3793 případů nákazy

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku související s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Počet nově potvrzených případů nemoci covid-19 byl v Česku druhý den po sobě rekordní. V pátek testy potvrdily nový koronavirus u 3793 lidí, což bylo o 300 více než dosavadní maximum ze čtvrtka. Aktuálně nemocných je v Česku 42 320 lidí. Počet úmrtí v pátek stoupl o 12 na celkových 699. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví.

- Od začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru nakazilo přes 78 000 lidí, z toho 13 466 od začátku tohoto týdne. Přibližně 45 procent ze všech dosud nakažených už se uzdravilo.

- U většiny infikovaných má nemoc lehký průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 1134 lidí s covidem. Stav 221 z nich lékaři hodnotí jako těžký.

- Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří na Uherskohradišťsku, kde za poslední týden připadá na 100 000 obyvatel asi 341 případů koronaviru. Na Benešovsku je to přes 264, na Pelhřimovsku 202 a v Praze 196 případů na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní.

- Od pondělí začne v Česku kvůli šíření nemoci covid-19 platit nouzový stav. Jeho zavedení na měsíc schválila ve středu vláda. Od pondělí budou na dva týdny platit také nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby.

Dění v Česku jsme sledovali i včera:

  • Hřib: Nakažených v Praze je méně, než uvádí hygiena

    Pražský primátor Zdeněk Hřib zpochybnil páteční čísla pražských hygieniků.

  • Za sobotu zatím přes 1400 případů

    Za sobotu k 18. hodině zatím přibylo 1425 potvrzených nakažených. S nemocí covid-19 se tak aktuálně v Česku potýká 43 475 nakažených, 35 291 lidí se vyléčilo a 709 jich nemoci podlehlo. Aktuálně je v nemocnicích 1198 osob, vyplývá z dat Ministerstva zdravotnictví.

  • Tři lidé v Olomouckém kraji odmítli hlasovat v rouškách

    Občané odmítající ochranu dýchacích cest mohli odvolit, jejich jednání bude mít dohru u přestupkové komise. ČTK to dnes řekla krajská policejní mluvčí Tereza Neubauerová. „Tři incidenty, kdy si voliči nechtěli nasadit roušku, se staly na začátku voleb. Bylo to v Přerově, v Olomouci a ve Vápenné na Jesenicku. Tito lidé měli právo odvolit, ale dopouští se přestupku, který my zaevidujeme a postupujeme ke správnímu orgánu,“ řekla Neubauerová.

  • Festival Jeden svět se v Olomouci kvůli nákaze ruší

    Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět se v Olomouci nakonec neuskuteční. Oznámili to dnes pořadatelé s ohledem na současnou pandemii koronaviru. Vzhledem k aktuální situaci a řadám opatření v souvislosti s tímto onemocněním to považuji za nejlepší a nejméně rizikové řešení, řekla dnes ČTK mediální koordinátorka olomoucké přehlídky Aneta Králová. Festival se měl v Olomouci konat od 19. do 24. října.

  • V Libereckém kraji volilo skoro 300 lidí z karantény

    Na čtyřech drive-in stanovištích v Libereckém kraji odevzdalo své volební lístky 191 lidí, 22 volilo do Senátu. Ti, kteří nemají auto nebo neměli možnost přijet na speciální volební místo, mohli ještě telefonicky požádat do 20:00 ve čtvrtek o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. Pět týmů je v pátek objelo a svůj hlas odevzdalo 82 lidí a 13 jich volilo do Senátu. Celkově tak do krajského zastupitelstva odvolilo tímto způsobem 273 lidí a 35 do Senátu.

  • V hradeckém kraji přibylo 77 případů covidu, nemocných je 1057

    Celkem v kraji bylo dosud zjištěno 2227 nákaz, jedenáct lidí s covidem zemřelo. Počet aktivních případů nemoci v kraji od pátku vzrostl o 26 na 1057. Počet uzdravených stoupl o 51 na 1159. Vyplynulo to z dnes zveřejněných dat Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové. Nejvíce nemocných bylo dnes ráno v okrese Náchod, a to 395, což bylo o devět méně než v pátek. Na Královéhradecku bylo nemocných 250, tedy o 24 více, a na Trutnovsku 219, tedy o pět více. V okrese Jičín hygienici evidovali pokles počtu nemocných o šest na 112, na Rychnovsku nárůst o 12 na 81.

  • Pětina lidí s lístkem na hudební festival v Krumlově nedorazila

    Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (MHF) přilákal téměř 4000 diváků. Přijelo zhruba 80 procent návštěvníků, kteří měli koupené vstupenky, část se bála přijet nebo byla v karanténě kvůli koronaviru. Lístky se prodávaly i těsně před koncerty. Akci dnes zakončí vyprodaný koncert České filharmonie. ČTK to dnes řekla mluvčí MHF Lucie Herberová. Některé večery se streamovaly, na Facebooku je sledovaly stovky lidí. Pořadatelé ale čekají ekonomickou ztrátu, dodala mluvčí. Festival přesunul kvůli koronaviru termín z léta na podzim, zrušil zahraniční vystoupení a měnil část programu.

  • Na Ostravsku v pátek přibylo 126 pozitivně testovaných

    Počet potvrzených nakažených koronavirem z Moravskoslezského kraje vzrostl v pátek o dalších 394 lidí na celkových 9291 nakažených od počátku pandemie. Bylo to o 83 případů více, než představoval čtvrteční přírůstek. Vyplývá to z údajů chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Na Ostravsku v pátek přibylo 126 pozitivně testovaných, na Karvinsku to bylo 72 nově nakažených, na Frýdecko-Místecku 69, na Opavsku 58, na Bruntálsku to bylo 39 nemocných a na Novojičínsku 30.

  • Jižní Morava zaznamenala 440 nakažených za den

    V Jihomoravském kraji přibylo za den rekordních 440 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyplývá to z webových stránek Ministerstva zdravotnictví. Zatímco v pátek uváděly 6617 nakažených od začátku pandemie, k dnešnímu dni je jich 7057. V posledních týdnech přibývá na jižní Moravě denně více než 200 případů, v posledních dnech bylo podle hygieniků i přes 300 případů denně. Nejvíce případů se dlouhodobě objevuje v Brně, ale také v okrese Brno-venkov a na Hodonínsku.

  • Praha a Říčany hlásí nové odběrové místo

  • Zlínský kraj má nový rekord, opět překročil počet 200 nakažených

    Ve Zlínském kraji přibylo za uplynulých čtyřiadvacet hodin podle krajské hygienické stanice 236 případů nákazy novým typem koronaviru, jde zatím o nejvyšší přírůstek. Dosavadní rekord byl v úterý, tehdy činil 211 případů. Největší nárůst zaznamenalo Zlínsko, kde přibyla téměř stovka nově pozitivních. V kraji se od začátku pandemie nakazilo 3455 lidí, vyplývá z údajů hygieniků k dnešním 09:00. V kraji je Uherskohradišťsko na takzvaném semaforu Ministerstva zdravotnictví v červené barvě, která značí nejvyšší riziko nákazy koronavirem.

  • Svatební agentura: naštěstí zbylo klíčové datum 10. 10.

    Podnikatelům zaměřeným na svatby se podle zakladatelky a manažerky svatební agentury Wedding Design Markéty Fryčové ulevilo, že nové opatření omezující počet účastníků nezasáhne svatby plánované na sobotu 10. října. Kombinace čísel v datu je podle ní pro mnoho snoubenců důležitá, proto si právě tento termín mnoho lidí vybralo. Vytíženost tohoto dne je srovnatelná s tradičně oblíbenými letními termíny, řekla v rozhovoru s ČTK.

  • Ostravské školy požádaly o tři miliony na distanční výuku

    O příspěvek města Ostravy z nového programu na podporu distanční výuky v základních školách má zájem 43 z 56 škol zřizovaných jednotlivými městskými obvody. Školy z něj získají více než tři miliony korun. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Program město spustilo v srpnu v reakci na dotazníkové šetření, které ukázalo, že by školy finanční podporu města uvítaly. Peníze mají školám umožnit s využitím on-line systému lépe zvládnout distanční výuku.

  • Ve Zlínském kraji se zatím svatby neruší

    Snoubenci ve Zlínském kraji zatím neodvolávají svatby plánované na nejbližší týdny, někde však vyčkávají. ČTK to řekli zástupci radnic. Konání svateb ovlivní opatření související se znovuzavedením nouzového stavu, který má podle vlády zmírnit šíření koronaviru a zajistit fungování zdravotnického systému. Stav nouze začne platit v pondělí a má trvat měsíc. Na svatbách bude počet účastníků limitován až od 19. října, a to na nejvýše 30 lidí. Limit bude zatím platit dva týdny do konce nouzového stavu, pak bude třeba možné maximální počet navýšit.

  • Prymula příští týden oznámí novou strategii

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek oznámil, že příští týden představí výhledovou strategii k onemocnění covid-19. Žádná další opatření v příštích 14 dnech, kdy bude například uzavřena většina středních škol v zemi a omezí se hromadné akce, se podle něj přijímat nebudou.

  • Češi v pátek a v sobotu volí nová krajská zastupitelstva a také třetinu senátorů

    Koronavirus české voliče nezastavil. Páteční účast naznačuje, že se lidé nenechali pandemií odradit.

    Přečtěte si více zde:

Reklama

Hlavní zprávy