Hlavní obsah

Novým dalajlámou by mohla být žena, Čína si chce ale zvolit vlastního

Novým dalajlámou by mohla být žena.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Čína protestuje proti dalajlámově návštěvě v indickém státě Arunáčalpradéš, který si nárokuje a označuje ho za Jižní Tibet.

Článek

Tibetský duchovní vůdce dalajláma řekl, že o jeho nástupci rozhodnou Tibeťané, nikoliv Čína. Záleží pouze na nich, jestli úřad dalajlámy bude existovat i v budoucnu. Podle něj by ho mohla zastávat i žena.

Nového dalajlámu určí po smrti jeho předchůdce podle tradice starší mniši, kteří hledají jeho reinkarnaci v malém dítěti. Peking ale chce o novém tibetském vůdci rozhodnout sám. Čínští představitelé trvají na tom, že nový dalajláma se narodí v Číně.

Čína kritizuje návštěvu dalajlámy v Indii

Čtrnáctý dalajláma se vydal do indického státu Arunáčalpradéš, kde navštívil Tawangský klášter, druhou největší buddhistickou svatyni světa. Proti cestě ostře vystoupila Čína, která si území nárokuje a označuje ho za Jižní Tibet.

„Žádáme Indii, aby okamžitě přestala používat dalajlámu k poškozování čínských zájmů, nerozněcovala citlivé otázky mezi oběma zeměmi, nesabotovala základy jednání o hranicích a bilaterální vazby a aby zachovala čínsko-indické vztahy,” uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

Právě nedaleko od Tawangského kláštera překročil dalajláma indickou hranici, když prchal v roce 1959 z Tibetu po jeho okupaci Čínou. Usadil se v indické Dharamsale, kde sídlí i tibetská exilová vláda. Jejího vedení se ale dalajláma v roce 2011 vzdal a soustředí se na zachování tibetské kultury nebo ochranu lidských práv.

Reklama

Související témata:

Doporučované