Hlavní obsah

Nový jihočeský hejtman Kuba: „Stranické přetahování teď musí jít stranou“

Foto: Profimedia.cz

Martin Kuba z ODS.

Reklama

aktualizováno •

Novým jihočeským hejtmanem se dnes stal Martin Kuba (ODS). Na ustavujícím povolebním zasedání jej podpořilo 30 zastupitelů z 55.

Článek

Kuba se stává čtvrtým jihočeským hejtmanem v historii. Před ním funkci zastávali Jan Zahradník (ODS), Jiří Zimola a Ivana Stráská (oba ČSSD).

„Právě mě krajské zastupitelstvo zvolilo hejtmanem Jihočeského kraje. Uděláme maximum pro to, abychom vás nezklamali a splnili, co jsme vám slíbili,“ oslovil nový hejtman své voliče na sociální síti.

Jak dodal, „zvlášť v době, kterou teď procházíme, musí jít stranické přetahování stranou a musíme společně hledat ta nejlepší řešení. Vždycky budu připraven diskutovat s vámi o tom, co a proč dělám a také budu rád za vaše názory i za věcné, kritické připomínky.“

Podle Kuby je nyní hlavním úkolem kraje zvládnout dopady pandemie koronaviru. Dodal, že se především jedná o zajištění dostatečné kapacity v nemocnicích, v domovech pro seniory a následně nastartování ekonomiky.

Následně chce Kuba řešit dlouhodobé priority. „Chceme, aby se kraj změnil z úřadu, který většina Jihočechů vnímá jako institut, o kterém nic neví, v partnera pro jihočeská města, obce a občany. Chci být víc v terénu a víc se bavit s lidmi a posouvat krajské peníze do projektů, které chybí,“ uvedl Kuba.

Chce, aby se zastupitelé scházeli častěji. Ideální je podle něj jednou měsíčně. „Nepřijde mi ideální mít zasedání po dvou měsících a pak tu řešit během pár hodin tři stovky různých bodů,“ uvedl. Kuba řekl, že chce také zjistit, zda na úřadu Jihočeského kraje není přebytek zaměstnanců a případně jejich počet snížit.

V radě kraje má ODS i s hejtmanem tři místa, stejně jako ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09, Jihočeši dvě. Placených pozic radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období. V placených pozicích radních budou vedle Kuby Lucie Kozlová (ODS), František Talíř z KDU-ČSL, Antonín Krák z ČSSD, Pavel Klíma z TOP 09 a Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012. Zbylými členy rady se stali za ODS Tomáš Hajdušek, za ČSSD Miroslav Joch a Olga Bastlová, Jan Bartošek z KDU-ČSL a Jiří Fišer za hnutí Jihočeši 2012.

Hejtman bude mít na starosti zdravotnictví, záchrannou službu, krizové řízení a vnější komunikaci. Hajdušek bude řídit finance, přípravu rozpočtu, investiční plán a přípravu velkých investičních akcí. Kozlová by se měla věnovat sociálním věcem, vědě, výzkumu a IT. František Talíř z KDU-ČSL by měl mít pod sebou regionální rozvoj, cestovní ruch a životní prostředí, Pavel Klíma z TOP 09 školství, sport a veřejné zakázky. Pod Antonína Kráka z ČSSD by měla spadat doprava, územní plánování a majetek. Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012 dostal na starost venkov, kulturu a památky.

Volby v kraji vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty.

Reklama

Doporučované