Hlavní obsah

Novým prezidentem Peru se chce stát bývalý brankář Borussie Dortmund

Foto: Profimedia.cz

Bývalý fotbalista a kandidát na prezidenta Peru George Forsyth.

Reklama

Budoucím peruánským prezidentem se může stát bývalý profesionální fotbalista George Forsyth. V předvolební kampani slibuje boj s korupcí, obnovení ekonomiky a důvěry v politiku.

Článek

Bývalý brankář národního fotbalového týmu Peru George Forsyth je jedním z hlavních kandidátů na peruánského prezidenta. Volby se v zemi uskuteční 11. dubna. S klubem Allianza Lima vyhrál Forsyth dvakrát peruánskou fotbalovou ligu, jednu sezonu také strávil v dresu Borussie Dortmund, tam však působil jen v pozici třetího brankáře.

Politik konzervativní strany Národní vítězství v loňském roce vedl v průzkumech veřejného mínění. V boji o prezidentský post soupeří s populistickým zákonodárcem Yonhym Lescanem a ultrakonzervativním podnikatelem Rafaelem Lopezem Aliagou, který je považován za peruánskou verzi brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, píše agentura Reuters.

Analytici společnosti Ipsos Peru a Institut peruánských studií však zdůrazňují, že téměř třetina voličů pět týdnů před volbami stále neví, koho bude volit.

Ve své kampani bývalá brankářská jednička Forsyth slibuje udržení makroekonomické stability, změny na úrovni místních komunit a boj s korupcí, která je v Peru častým důvodem politických turbulencí. Pět bývalých peruánských prezidentů bylo vyšetřováno nebo stíháno za korupci, další spáchali sebevraždu, aby se vyhnuli zatčení kvůli vyšetřování praní peněz.

Mladému politikovi přezdívají Ken

Výjimkou není ani Martin Vizcarra, jenž byl v loňském roce odvolán z funkce Kongresem kvůli podezření z korupce, jíž se podle poslanců dopustil před několika lety jako guvernér. Agentura AFP upozornila, že 57letý politik byl kvůli boji proti korupci u obyvatel Peru mimořádně populární. Vizcarra, jenž do prezidentského úřadu nastoupil v roce 2018 z pozice viceprezidenta po odstoupení hlavy státu kvůli korupčním kauzám, obvinění z přijetí úplatku popřel.

Foto: Profimedia.cz

Martín Vizcarra, od roku 2018 do roku 2020 prezident Peru.

Peruánští poslanci vyčítají 38letému kandidátovi na prezidenta nedostatek politických zkušeností, obzvlášť v době sílící pandemie koronaviru. Forsyth se ale v roce 2010 věnoval politice na místní úrovni, kdy působil jako starosta peruánského okresu Lima. Dalším důvodem pro kritiku je také to, že je příliš mladý. Od svých kritiků Forsyth dostal přezdívku Ken. „Je to jen hezký obličej, není připraven,“ říká 45letý úředník Ruben Berrocal. „Peru potřebuje moudrého prezidenta, aby nás mohl z této krize dostat.“

Sám kandidát se domnívá, že jeho mládí je naopak plusovým bodem a má pro vstup do politického života dost energie. „Ti politici ze staré školy se nás bojí,“ podotýká bývalý fotbalista.

Říká také, že on je přesně to, co Peru potřebuje pro zotavení ekonomiky, nastolení stability a obnovení víry v politiky. Klíčem k dosažení těchto cílů je podle něj potlačování opakujících se sociálních konfliktů týkajících se těžby přírodních zdrojů.

V souvislosti s tím Forsyth navrhuje vytvoření takzvaného „důlního fondu“. Pro agenturu Reuters také uvedl, že má v plánu vytvořit ministerstvo infrastruktury, které odemkne velké projekty s cílem generovat až 1,5 milionu pracovních míst, které přispějí k zotavení ekonomiky po pandemii.

Reklama

Související témata:

Doporučované