Hlavní obsah

Novým rektorem Univerzity Palackého v Olomouci byl zvolen Martin Procházka

Foto: Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Ilustrační snímek.

Reklama

Univerzitu Palackého (UP) v Olomouci by měl následující čtyři roky vést dosavadní děkan Fakulty zdravotnických věd Martin Procházka. Rektorem ho zvolil Akademický senát UP ve druhém kole.

Článek

Jednapadesátiletý Martin Procházka porazil Tomáše Opatrného z přírodovědecké fakulty. O funkci se ucházeli čtyři kandidáti, Procházka získal ve druhém kole 14 hlasů. Přítomno bylo 24 členů akademického senátu, dva hlasy byly neplatné. Nového rektora musí jmenovat prezident, olomouckou univerzitu by měl vést od 1. května, funkční období mu potrvá do 30. dubna 2025.

Procházka působí v Ústavu lékařské genetiky Lékařské fakulty a v Ústavu porodní asistence Fakulty zdravotnických věd. „Za sebe můžu slíbit, že budu rektorem nejen dvou fakult, na kterých působím, ale rektorem celé univerzity. Slibuji, že budu dodržovat všechno to, co zaznělo v předvolebních debatách - nabízím tedy otevřené dveře, volná diskuzní fóra, transparentnost a komunikaci,“ uvedl Procházka.

Při volbě rektora ve svém projevu také uvedl, že se zasadí o zklidnění situace na UP. V posledních měsících byla do jisté míry paralyzována v souvislosti se vznikem vysokoškolského ústavu CATRIN, který byl i důvodem rezignace jeho předchůdce. Zasadit se chce také o to, aby se UP stala silnou institucí, apeloval na to, aby se podílela významným způsobem na společenském dění s evropským přesahem.

O funkci se kromě Procházky a Opatrného ucházel také dosavadní prorektor pro zahraničí vztahy Martin Kudláček z Fakulty tělesné kultury a Jiří Lach z katedry politologie Filozofické fakulty. Kudláček nezískal v prvním kole žádný hlas, Lachovi dalo hlas pět senátorů. Všichni kandidáti jsou profesoři a za sebou mají zkušenosti ve vedoucích akademických funkcích na olomoucké univerzitě.

Během dnešní volby zasypali senátoři kandidáty otázkami, zajímal je například jejich názor na fungování Konfuciova institutu, ale i na žalobu Přírodovědecké fakulty ohledně rozhodnutí Akademického senátu UP k procesu vzniku CATRIN. Podle Procházky je načase tuto otázku konečně uzavřít. „Vyřešení této situace odblokuje i tuto žalobu,“ podotkl Procházka.

Dosavadní rektor Jaroslav Miller vykonával funkci rektora dvě volební období, UP měl vést až do roku 2022. Loni v prosinci však nečekaně oznámil svou rezignaci ke konci letošního dubna. Svůj krok odůvodnil obstrukcemi kolem vzniku nového vysokoškolského ústavu CATRIN. „Blahopřeji budoucímu panu rektorovi k úspěšné volbě i k jeho osobnímu úspěchu. Znám pana profesora jako uvážlivého kolegu, pod jehož vedením se bude univerzita nepochybně dále rozvíjet,“ vzkázal Procházkovi dosavadní rektor Miller.

V novodobé éře obnovené olomoucké univerzity stanulo v jejím čele od roku 1946 dvanáct rektorů a dvě rektorky, Martin Procházka bude patnáctým v řadě. Řídit bude univerzitu, na které v současnosti na osmi fakultách studuje více než 22.000 studentů a pracuje téměř 4000 zaměstnanců.

Reklama

Doporučované