Hlavní obsah

O 150 milionů více lidí než EU. Tolik uživatelů má čínská verze TikToku

Aplikace TikTok patří společnosti ByteDance, která provozuje v Číně Douyin, tedy čínskou verzi TikToku.

Reklama

Čínskou verzi sociální sítě TikTok využívá více než 600 milionů denních uživatelů. Přitom na začátku roku evidovala okolo 400 milionů. Samotný TikTok se v nedávné době snaží vypořádat se zákazem v USA a v Indii.

Článek

Sociální síť Douyin, což je čínská verze platformy TikTok, v srpnu překročila hranici 600 milionů denních uživatelů. Na začátku roku jich tato platforma, kterou vlastní čínská společnost ByteDance, měla 400 milionů. Na konferenci tvůrců obsahu o tom dnes v Šanghaji informovala šéfka společnosti Nan Čang.

Sociální síť je založena na nahrávání a publikování krátkých videí, která mezi sebou sdílejí převážně náctiletí. Loni platforma přinesla 22 milionům tvůrců obsahu tržby 41,7 miliardy jüanů (v přepočtu 138,7 miliardy Kč). ByteDance hodlá do sociální sítě letos investovat 1,5 miliardy jüanů a tržby v následujících 12 měsících zdvojnásobit, uvedla Nan Čang.

TikTok je zakázaný v Indii a čelí zákazu svých aktivit i ve Spojených státech, kde má zhruba 100 000 uživatelů. Tam se mu snaží předejít spoluprací s americkou společností Oracle. Prodat americké aktivity nařídil firmě ByteDance v létě prezident Donald Trump. Šéf Bílého domu to zdůvodnil obavami o národní bezpečnost, pokud by TikTok předával data o amerických uživatelích čínské vládě.

Sociální síť Douyin na trh vstoupila v roce 2016, předstihla své konkurenty a nyní je největší čínskou platformou pro sdílení videí. Hlavním zdrojem tržeb je pro Douyin i celý ByteDance reklama. Sociální síť ale v posledních letech zavedla nové prvky, které generují tržby, například živé streamování či nákupy ve virtuálních obchodech ověřených tvůrců obsahu.

Aplikaci pro zasílání zpráv WeChat, kterou vlastní čínský konkurenční Tencent, pro srovnání už v roce 2018 používala více než miliarda lidí. V květnu mělo v Číně podle společnosti QuestMobile mobilní internet 1,6 miliardy uživatelů.

ByteDance zvažuje, že s akciemi její čínské divize se začne veřejně obchodovat na burze v Hongkongu nebo v Šanghaji.

Reklama

Doporučované