Hlavní obsah

Boj o TikTok vrcholí. Podíl ve firmě chce Oracle, který by hlídal data

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Čínská společnost ByteDance své americké aktivity platformy TikTok neprodá ani Microsoftu, o kterém se spekulovalo, ani firmě Oracle, jež se objevila také jako jeden ze zájemců.

Článek

Čínská státní televize CGTN a další média s odkazem na zdroje uvádějí, že ByteDance uzavře s americkým Oraclem partnerství a ten zřejmě získá v čínské firmě významný podíl. Prodat americké aktivity firmě ByteDance v létě nařídil prezident Donald Trump, a to s odkazem na obavy o národní bezpečnost.

Agentura Reuters také s odkazem na zdroje uvedla, že zdrojový kód platformy společnost ByteDance neposkytne žádnému ze zájemců.

Trump minulý měsíc pohrozil, že aplikaci na sdílení krátkých videí TikTok v USA zakáže, pokud ji ByteDance neprodá. Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech. Čínská strana reagovala na konci srpna omezením vývozu umělé inteligence.

Platforma TikTok, jejímž prostřednictvím mezi sebou videa sdílejí hlavně náctiletí, má v USA až 100 000 uživatelů. Její vlastník se brání, že by data o uživatelích čínské vládě neposkytl.

Podle zdrojů Reuters by se měl Oracle stát technologickým partnerem čínské firmy a spravovat data amerických uživatelů. Americká společnost se též snaží získat podíl v amerických aktivitách TikToku.

Minulý týden média s odvoláním na zdroje uváděla, že Peking je proti vynucenému prodeji TikToku a byl by raději, kdyby tato aplikace ve Spojených státech skončila. Představitelé Číny mají za to, že ByteDance i Peking by po vynuceném prodeji měly pocit oslabení, uvedly zdroje. Podle nich je Čína připravena využít kontrolu exportu umělé inteligence k tomu, aby případný prodej aplikace zpozdila, bude-li třeba.

Případnou dohodu musí schválit Trump a s ohledem na regulaci vývozu umělé inteligence i Peking. Bílý dům, ByteDance a Oracle se k věci zatím oficiálně nevyjádřily.

Reklama

Doporučované