Hlavní obsah

O víkendu startuje „sebesečtení lidu“. Účast je povinná, jinak hrozí pokuta

Foto: Scitani.cz

U letošního Sčítání lidu se klade důraz na využití elektronické cesty. (Ilustrační snímek.)

Reklama

O půlnoci z pátku na sobotu v Česku startuje Sčítání lidu, domů a bytů 2021. Kvůli pandemii se klade větší důraz na online cestu. Řeší se například i to, jak správně uvést místo práce, když je řada lidí aktuálně na home officu.

Článek

Každá osoba s trvalým bydlištěm v České republice nebo přechodným pobytem nad 90 dní se bude muset v následujících dnech ze zákona účastnit Sčítání lidu, domů a bytů. Jinak hrozí až desetitisícová pokuta. Po deseti letech totiž opět startuje plošný sběr statistických informací o lidech žijících v republice, letos ovšem výrazně ovlivněný probíhající pandemií covid-19.

Už od půlnoci z pátku na sobotu 27. března se spustí on-line fáze sčítání, která potrvá do 9. dubna. Od 17. dubna do 11. května se pak počítá z listinným sčítáním pro ty, kteří z různých důvodů nevyužijí elektronickou cestu. „Průběžně jsme to konzultovali s Ministerstvem zdravotnictví. Otázka byla nastolena i na krizovém štábu a vyhodnotili jsme, že sčítání je proveditelné i v této době,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Apeloval na to, aby lidé v maximální míře využívali elektronický způsob sčítání.

Odklad sčítání by znamenal podle předsedy vícenáklady a zároveň i proluky dodání klíčových dat, které popisují vývoj Česka – například o tom, jak bydlíme, z čehož se následně vychází při plánování výstavby. „Snažíme se online ještě více upřednostnit. A spoléháme, že během pandemie měla digitální gramotnost vzrůstající tendenci,“ vysvětluje Rojíček.

Vše o Sčítání lidu

Vše o sčítání i rady, jak se s ním letos vypořádat naleznete na webu scitani.cz.

Podle něj je letošní sčítání koncipované jako „sebesečtení“. Zároveň upozornil, že je možné a dokonce podporované, aby lidé pomáhali se sčítáním i svým blízkým. „Možná bude i řada případů, kdy senior sečte své děti nebo vnuky. Důležité je, aby maximum lidí bylo sečteno,“ podotýká předseda statistického úřadu. Budou k tomu ovšem potřeba základní osobní údaje.

Dilema kolem práce z domova

Pandemie může během letošního sčítání ovlivnit i některé reakce na otázky. Typickým příkladem je místo, kde lidé pracují, nebo se učí. Předseda Statistického úřadu Rojíček radí uvést „obvyklý stav“. U studentů a žáků je to z jeho pohledu jasné – za normálních okolností se učí ve škole. Komplikovanější je to ovšem u práce z domova. „Jsme si vědomí, že řada lidí úplně neví, jak to bude,“ říká Rojíček. Navrhuje, aby lidé uvedli, že pracují z domova ve chvíli, kdy tuší, že tomu tak bude i v následujících měsících. Pokud naopak nevědí, jak se bude jejich situace vyvíjet, mají uvést pracoviště.

Nově se dotazník nebude zajímat například o to, jestli mají Češi v bytech nebo domech záchod nebo koupelnu. Předpokládá se, že je to už standard. Otázky na připojení k vodě, elektřině či plynu zůstávají. „To jsou důležité otázky ohledně toho, kolik domácností ještě není připojeno na veřejné vodovody a podobně,“ poznamenává šéf statistiků.

Lidé, kteří budou chtít využít sčítání v papírové podobě, mohou vše potřebné získat na poště, případně pobočkách Českého statistického úřadu. Stejně tak budou tyto lidi obcházet takzvaní sčítací komisaři. „Obálky budou v ideálním případě předávané před domem, podobně jako když přijde kurýr se zásilkou,“ vysvětluje Rojíček. Dodává, že komisaři budou otestovaní na covid-19, budou dodržovat hygienická opatření a snažit se o minimální kontakt.

„Dalším opatřením je, že formuláře nebudou vybírat zpět, ale respondenti je odevzdají v odpovědní obálce, kde je poštovné zdarma, do kterékoli poštovní schránky na ulici, nebo přes pobočky České pošty,“ uvedl už dříve pro Seznam Zprávy Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

Právě na fyzické obcházení lidí ohledně sčítání nepanoval jednotný názor ani mezi oslovenými odborníky. Podle imunologa Václava Hořejšího by bylo jistější akci odložit. Naopak epidemiolog Petr Pazdiora zase uvedl, že díky pečlivým přípravám k šíření nemoci nedojde.

Reklama

Doporučované