Hlavní obsah

Obama poslal miliony Palestincům. Jen pár hodin před Trumpovou inaugurací

Obama poslal palestinské samosprávě 221 milionů dolarů.

 

Reklama

Republikáni peníze pro palestinskou samosprávu roky blokovali. Trump je více nakloněn Izraeli.

Článek

Dárek na rozloučenou. I tak by se dal popsat jeden z posledních kroků Baracka Obamy ve funkci. Pár hodin před inaugurací Donalda Trumpa totiž v tichosti poslala administrativa končícího prezidenta palestinské samosprávě 221 milionů dolarů. Republikánští zákonodárci v Kongresu přitom několik let odmítali Palestincům tyto peníze uvolnit.

Obama o svém rozhodnutí oficiálně informoval Kongres jen chvíli před Trumpovým převzetím úřadu, uvedla agentura AP. Nový prezident USA už dříve oznámil, že hodlá tok peněz pro Palestince zastavit.

Peníze pro OSN i na boj se změnou klimatu

Trump tak navazuje na snahu republikánských kongresmanů, kteří se staví proti financování palestinské samosprávy. Jejich funkce je v tomto ohledu pouze poradní, ale v minulých dvou letech byl jejich postoj respektován.

Kromě palestinské samosprávy Obamova končící administrativa odsouhlasila mimo jiné i poskytnutí čtyř milionů dolarů na boj s klimatickými změnami. Jeden milion pak dostanou organizace OSN.

Otázka velvyslanectví v Izraeli

Donald Trump již před nástupem do úřadu avizoval vstřícnější postoj k Izraeli, než jaký zastávala Obamova diplomacie. Ještě před inaugurací zmiňoval, že by USA mohly přesunout svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Trumpova inaugurace ve dvou minutáchVideo: Jaroslav Brousil

Mluvčí Bílého domu ale kontroverzní záměr před dvěma dny mírnil. Uvedl, že Washington je teprve v rané fázi jednání o možnosti velvyslanectví přestěhovat. Takový krok by zřejmě vyvolal ostrý odpor v arabském světě.

Status Jeruzaléma je dlouhodobě předmětem sporů mezi Izraelem a Palestinci. Ti počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu. Izrael město prohlásil za svou nedělitelnou metropoli.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v dopise Trumpovi poukázal na „rizika” přesunu ambasády. Mělo by to podle něj katastrofální dopad na mírový proces, na řešení konfliktu v podobě ustavení dvou států a na stabilitu i bezpečnost celého regionu.

Reklama

Doporučované