Hlavní obsah

Laboratoře nemají lidi, jedou nadoraz

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Řada laboratoří v ČR se potýká s nedostatkem personálu.

Reklama

Řada laboratoří v Česku už nemůže navyšovat počet lidí, kteří by mohli testovat pacienty na nový typ koronaviru. Nemají totiž dostatek personálu.

Článek

Při rostoucím počtu lidí, kteří se denně chodí otestovat na nový typ koronaviru, narážejí laboratoře v Česku na strop svých možností.

Řada z nich se potýká s nedostatkem personálu a bez dalších laborantů není příliš možné kapacity navyšovat.

Navíc někteří z laborantů mají strach, že se koronavirem nakazí. „Málokomu se to chce dělat,“ potvrdil člen představenstva Nemocnice Plzeňského kraje Pavel Vepřek. Tato společnost, v níž působí, spojuje šest zdravotnických zařízení na Plzeňsku.

Ale podobná je situace i jinde. S obavami z nákazy ale i s nedostatkem personálu se potýkají rovněž v laboratořích Hartenbergu, zastřešených značkou FutureLife, která spadá do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše.

„Je problém s personálem. Získat narychlo násobně víc laborantů prostě nejde. Navíc nikdo moc nechce odebírat vzorky od nemocných, mají strach a laboratoře také nejsou nafukovací,“ uvedl šéf představenstva Hartenberg Holding Jozef Janov s tím, že v současné době nabírají alespoň pět dalších lidí.

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula napsal, že obecně je řada lidí přetížena. „Personální zabezpečení je problém,“ doplnil.

Za poslední týden se daří v českých laboratořích otestovat 16 až 18 tisíc pacientů na nový typ koronaviru. Téměř tři tisíce z toho pak v těchto dnech ověřují v laboratořích soukromé firmy Spadia.

„Jsme kapacitně vytíženi natolik, že více vzorků nezvládneme, abychom garantovali slíbený čas zpracování. Jsme nyní na hraně toho, co jsme kapacitně schopni každodenně zvládnout,“ uvedla mluvčí firmy Spadia Simona Součková.

Navýšit kapacity k vyššímu počtu otestovaných nemohou kvůli nedostatku personálu ani v Nemocnici Na Bulovce. „Pro další navyšování kapacity potřebujeme více laborantů, jenže ti na pracovním trhu skoro nejsou a chce je každý,“ uvedl ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček.

A třeba Fakultní nemocnice v Motole je podle svého ředitele Miloslava Ludvíka také na hraně s počtem personálu tak, aby aktuální situaci zvládla. „Obavy z přepracování jsou velké,“ dodal Ludvík.

Na řadě míst se kvůli testování tvoří fronty. Denní kapacitu zhruba 500 otestovaných překračují například laboratoře v náchodské a trutnovské nemocnici.

„V současnosti přichází na testy přes 600 lidí denně a na odběrných místech v našich nemocnicích se tvoří fronty,“ uvedla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová. „Momentálně zůstávají laborantky v práci déle,“ dodala.

Před několika dny představila Univerzita Karlova se spolupracující firmou nové sady na diagnostiku covidu-19 a pro typy chřipky A a B. Měly by pomoci snížit dobu, kdy se čeká na výsledek testu. Znám by měl být asi za hodinu a půl.

„Asi o třetinu zkrátí dobu analýzy, sníží nároky na personál a pracují od začátku s neinfekčním materiálem, takže se případné obavy z koronaviru, které ani teď neregistrujeme, zcela eliminují,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Sady by měly být dostupné nejspíše v říjnu. A cena nemá přesáhnout 1200 korun.

Reklama

Doporučované