Hlavní obsah

Obce po chtějí postavit cyklostezku ze Znojma přes Chvalovice do Šatova

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ještě letos chtějí Chvalovice na Znojemsku žádat o stavební povolení na deset kilometrů dlouhou cyklostezku ze Znojma přes Chvalovice do Šatova s odbočkami do Vrbovce a Hatí. Ve čtvrtek podepsali smlouvu o spolupráci.

Článek

Stavba za 60 milionů korun má mít dopravní i turistickou funkci a zvýšit bezpečnost dopravy, protože nyní cyklisté jezdí po frekventované silnici první třídy ze Znojma směrem do Rakouska. Až stavební úřad vydá stavební povolení, budou Chvalovice žádat o dotaci, uvedla mluvčí Znojma Petra Maršounová. Dotaci na cyklostezky poskytuje Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).

Cyklostezka tak jednoduše vyvede cyklisty ze Znojma na jih západně od hlavní silnice a bude navazovat na existující cyklotrasy Moravskou vinnou a EuroVelo 13. Jedna z nich kříží silnici první třídy jižně od Znojma za Oblekovicemi, další navazují v Chvalovicích. Tato obec se stala lídrem při vyřizování stavebního povolení a dotace, protože na jejím katastru povede nejdelší část trasy. Obce by chtěly získat dotaci až 85 procent ceny stavby, zbytek pokryjí z vlastního rozpočtu podle toho, jaký díl cyklostezky na jejich území povede. „Těžit z výsledku budeme všichni. Nejenže přispějeme bezpečnosti cyklistů, ale i atraktivitě v okolí. Cyklistika je čím dál oblíbenější a ve spojení s vinařskou turistikou v našem regionu to jde jednoduše ruku v ruce,“ řekl starosta Chvalovic Robert Vaněk.

Podle starostky Šatova Lenky Stupková pomůže cyklostezka nejen turistům, ale také místním, kteří dojíždějí za prací do Hatí, kde je velké outletové centrum. Cyklostezka má vést od Znojma kolem letiště po polních cestách až k potoku Daníž, kde se rozdělí na východ do Chvalovic a na západ podél potoka do Šatova. Z Chvalovic do Hatí povede trasa podél hlavní silnice.

Stavba cyklostezek v posledních dvou letech nejen na jižní Moravě akceleruje a stát prostřednictvím SFDI podporuje bezchybně připravené projekty a žádosti o dotaci i nad rámec původně schváleného rozpočtu pro stavbu cyklostezek.

Reklama

Doporučované