Hlavní obsah

Obce Vysočiny plánují díky sněžení rozšířit síť stop pro běžkaře

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Obce na Vysočině plánují využít zlepšení sněhových podmínek pro rozšíření sítě běžkařských tratí. V Jihlavě je od čtvrtka přístupná běžkařská dráha měřící 600 metrů. Bruslí se na zamrzlých rybnících.

Článek

Pracovníci, kteří se starají o projíždění stop v krajině, řekli, že stroje mohou vyjet, až přestane sněžit. Kvůli vládním opatřením nefungují vleky a lanovky na sjezdovkách a jsou zavřené zimní stadiony. „Všichni chtějí lyžovat, ale nejsem schopen dát termíny,“ řekl Josef Holemář, který upravuje běžkařské tratě v okolí Žďáru nad Sázavou. Dodal, že až přestane chumelit, bude upraveno pět kilometrů pro bruslení a klasiku na louce u pilské nádrže. Pak bude technika pokračovat, kam to půjde, stopy se podle Holemáře zatím nedají vést přes zoraná pole.

Kolem Žďáru nad Sázavou sice ve čtvrtek ráno leželo okolo 30 centimetrů sněhu, podle Holemáře byl ale prachový. „Když do toho najedeme naší těžkou technikou, uděláme z té, v uvozovkách vysoké, vrstvy sněhu pár centimetrů,“ řekl. Navíc sněžit má i v pátek. „Během víkendu věřím, že budou přibývat kilometry a kilometry tratí,“ řekl. Údaje budou na webu organizace Sportis.

„Přes noc nám napadlo cca 20 centimetrů (sněhu), což je skvělé, a jak bude možné, využijeme toho,“ informoval Sportovní klub Nové Město na Moravě na webu Lyžařské Novoměstsko.

Dobrovolníci ze spolku Lyžařské Jihlavsko, kteří upravují tratě u Jihlavy, i pomocí sněhových děl připravili 600 metrů dlouhý okruh pro běžkaře přímo v Jihlavě, v říčním údolí u amfiteátru. Okruh má zatím 600 metrů. Až se podaří vyrobit sníh na zbytek veřejných prostranství na Heulose, může být okruh ještě prodlužovaný, uvedl mluvčí radnice Radovan Daněk.

V Havlíčkově Brodě už běžkařům slouží okruh měřící 400 metrů v Plovárenské ulici, při jeho přípravě radnice využila i sníh ze zimního stadionu. Pokud připadne dost přírodního sněhu, nechá v pátek upravit stopy i pro příměstské běžkování. Tratě pro běžkaře by na Vysočině měly koncem týdne přibývat i v okolí Humpolce nebo kolem Javořice a Třeště.

Na sjezdovce Čeřínek u Jihlavy od pátku tahají lyžaře do kopce na lanech skútry. Zájemci se musí objednat, počet je omezený. Aktuální informace zveřejňují provozovatelé na Facebooku.

K bruslení využívají lidé v posledních dnech rybníky, z ledu si ale musí sami odhrnovat sníh. Bruslí se i na rybníku Peklo pod zámkem v Polné s rozlohou 16 hektarů nebo na ještě větším rybníku v Jezdovicích.

Reklama

Doporučované