Hlavní obsah

Obchod, který nevyšel. Britská banka přišla za den o 200 milionů dolarů

Foto: https://pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Cena jedné unce zlata se v New Yorku a Londýně obvykle příliš neliší. Kvůli koronaviru se však cenovky rozešly o 70 dolarů. A banka HSBC kvůli tomu za jediný den přišla o 200 milionů dolarů.

Článek

Základem úspěchu v obchodu je jednoduché pravidlo, že je dobré levně koupit a draho prodat. V propojeném světě však hraje velkou roli i to, kde koupit – zvlášť v době obrovské nejistoty kvůli koronavirové pandemii.

Zjistila to také britská nadnárodní banka HSBC, která se spálila při obchodech s drahými kovy, jejichž ceny se v různých regionech nebývale lišily, a britští bankéři kvůli tomu za jediný den přišli o 200 milionů dolarů. Informovala o tom agentura Bloomberg.

To je suma, která všem v oboru – a hlavně v bance HSBC – vyrazila dech. Za normální situace jde totiž o částku, kterou banka vydělá při obchodech se zlatem za celý rok. A teď o ni přišla za jediný den, s čímž samozřejmě žádný z modelů nepočítal.

Jak už to v poslední době bývá, může za to pandemie koronaviru. Obvykle se totiž cena zlata i budoucích obchodů s ním liší v různých místech světa maximálně o několik dolarů za trojskou unci (31,1 gramu). Jenže uzemněné lety a zavřené rafinerie drahých kovů způsobily, že se zadrhl i pohyb fyzického zlata po planetě. Kvůli tomu se ceny v New Yorku a Londýně rozešly o závratných sedmdesát dolarů, což bylo nejvíc za posledních 40 let.

Cenu fyzického zlata totiž neurčuje jen hodnota kovu samotného, ale také náklady spojené s jeho dopravou od prodávajícího ke kupujícímu, což se stalo obchodníkům z HSBC osudným. Banka svou ztrátu zveřejnila v rámci oznámení čtvrtletních výsledků, když upozornila na aktuální hodnotu svých obchodů s drahými kovy.

V uplynulém týdnu se cenový rozdíl mezi trhem v New Yorku a Londýně vrátil pod pět amerických dolarů za unci, čímž se riziko dalších podobných překvapení snížilo. Řada bank si obchody na jindy velmi vytížené ose New York - Londýn právě z důvodu obrovské nejistoty odpustila.

Reklama

Doporučované