Hlavní obsah

Oběd pro chudé podávali letos na nádvoří Františkánského kláštera

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Vánoční oběd pro lidi na okraji společnosti a bez domova v pátek na nádvoří Františkánského kláštera v Praze pořádalo křesťanské hnutí Sant'Egidio.

Článek

Tradiční akce se zde z důvodu pandemie koronaviru konala poprvé, v předchozích letech se uskutečnila v pražském Arcibiskupském paláci a v arcibiskupském semináři. Oběd potřebným organizátoři podávali za dodržení protiepidemických opatření.

Na nádvoří Františkánského kláštera na Jugmannově náměstí v Praze připravili slavnostně vyzdobený stan, vánoční stromeček a hudbu. Průvodce označení jako „pastýři“ dovnitř pouštěli po skupinkách šesti lidí. Vzhledem k tomu, že v deštivém počasí dorazilo méně lidí než obvykle, dostalo se i na tři desítky těch, kteří přišli bez pozvánky. Připraveno bylo 200 tašek obsahujících krabičku s teplým řízkem a bramborovým salátem, ponožky a další drobné dárky včetně respirátoru.

Vánočního oběda se tradičně zúčastnil kardinál Dominik Duka. „Tato skupina lidí je v současné době ve velkém ohrožení. Nemají na jídlo, zdravotní péči a podobně. Proto má dnešní akce větší význam než jindy,“ uvedl Duka.

Na akci se podílelo přibližně 60 dobrovolníků pracujících na etapy, aby byla dodržena všechna bezpečnostní opatření. „Ani na chvíli nás nenapadlo, že bychom letos vánoční oběd zrušili. Dobro a solidaritu ani pandemie nezastaví,“ řekl Jan Janda, člen komunity Sant'Egidio a jeden z hlavních organizátorů.

Sváteční menu roznesli dobrovolníci i na místa, na nichž lidé bez domova a lidé na okraji společnosti žijí, například do squatu poblíž holešovického nádraží.

Reklama

Související témata:

Doporučované