Hlavní obsah

Obětí po sesuvu půdy v Kolumbii přibývá. Potvrzeno je už 44 mrtvých dětí

Počet obětí po sesuvu půdy v Kolumbii stále roste.

 

Reklama

Identifikováno je už 170 těl. Záchranné práce stále pokračují, čísla mrtvých zřejmě nejsou konečná.

Článek

Počet obětí sesuvu půdy v Kolumbii se vyšplhal na 254 a očekává se, že ještě vzroste. Záchranáři identifikovali už nejméně 170 obětí, mezi nimi i 44 dětí. Přesný počet obětí není potvrzen, protože záchranné akce na místě stále probíhají. Místní média hovoří dokonce o třech stovkách mrtvých. 400 lidí je zraněných.

Prezident Juan Manuel Santos oznámil, že vláda zaplatí všechny náklady spojené s pohřby obětí a každá poškozená rodina dostane 18,5 milionu kolumbijských pesos (asi 160 000 korun).

Kolumbijci z celé země pomáhají lidem v postižených oblastech, posílají jim například rýži, léky nebo pitnou vodu. Mezi dobrovolníky, kteří pomáhají, jsou i děti. „Pro ty lidi je to opravdu těžké. Je obtížné se dostat na místo neštěstí. Jediné, co můžeme udělat, je tohle a tady,” uvedla Kolumbijka Carolina, která bydlí v Bogotě.

Prudký déšť zaplavil čtyřicetitisícové město Mocoa na jihozápadě země v noci z pátku na sobotu. Bahno pohřbilo celé čtvrti a vyhnalo lidi z jejich domovů. Sesuv oblast zasáhl v časných ranních hodinách v sobotu, kdy většina lidí ještě spala. Do záchranné akce je zapojeno více než tisíc vojáků a policistů, kteří se situaci v provincii Putumayo snaží zlepšit.

Sesuvy jsou v oblasti poměrně časté. V listopadu v jejich důsledku zemřelo devět lidí v asi 140 kilometrů vzdáleném městě El Tambo. Další sesuv půdy zabil o měsíc dřívě několik lidí asi 300 kilometrů severně v blízkosti Medelínu. Prezidentovi Juanu Manueli Santosovi proto jeho kritici vyčítají, že v zemi ještě nezavedl dostatečná opatření.

Ke katastrofě, která je podle místního tisku jednou z nejhorších za uplynulých několik let, přispělo například zvýšené kácení lesů v oblasti v posledních letech. Na nebezpečí sesuvů i z tohoto důvodu už dříve podle ČTK upozorňovala v několika studiích organizace Corpoamazonia, jež se zabývá udržitelným rozvojem v Amazonii. Podle jejího ředitele Luise Mejíi Bustose ke katastrofě přispělo špatné využívání půdy, extenzivní chov dobytka, pěstování koky a špatné plánování bytové výstavby.

Reklama

Doporučované