Hlavní obsah

Obnovený Libušín na Pustevnách si za měsíc prohlédlo víc než 18 tisíc lidí

Foto: Michal Klajban, wikimedia

Ilustrační snímek.

Reklama

Chata vznikla v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, v roce 2014 však vyhořela. Muzeum se rozhodlo o obnově objektu formou vědecké rekonstrukce, kdy se používaly tradiční metody a postupy.

Článek

Obnovený Libušín na Pustevnách v Beskydech si za měsíc po jeho otevření prohlédlo 18.200 lidí. Chata byla původně postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, v roce 2014 však vyhořela. Valašské muzeum v přírodě coby správce památky rozhodlo o obnově objektu formou vědecké rekonstrukce, kdy se používaly tradiční metody a postupy. Libušín se po obnově otevřel 30. července, lidé si jej poté mohli zdarma prohlédnout.

Libušín sloužil dříve jako jídelna. Poté, co byl objekt měsíc k dispozici veřejnosti k prohlídkám, si jej nyní přebírá nájemce. Od začátku října by Libušín měl opět fungovat jako restaurace.

„Jsem velmi rád, že jsme Libušín již od prvního dne otevřeli veřejnosti formou komentovaných prohlídek. Po celou dobu obnovy jsme Libušín stavěli všichni společně, s obrovským zájmem veřejnosti, médií a spolupracujících organizací. Jen první den si objekt prohlédlo více jak 600 osob. Nechyběla prohlídka pro dárce, kteří se významnou měrou podíleli na obnově. Následně průměrně každý den, vyjma pondělí, zhlédlo Libušín na 650 osob,“ uvedl generální ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

„Podle návštěvní knihy je vidět, že na Libušín zamířili lidé z celé České republiky, ze Slovenska a také několik zahraničních turistů,“ uvedl.

Muzeum také ve svém rožnovském areálu ve výstavním sále Sušáku připravilo výstavu o obnově Libušína, který je od roku 1995 národní kulturní památkou. Na konci října se také uskuteční odborná konference nazvaná Libušín znovuzrozený.

Reklama

Doporučované