Hlavní obsah

Obrazem: „Je doma.“ Příjezd rakve se zesnulou královnou

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lidé čekající před Buckinghamským palácem. Počet přítomných v jednotlivých koridorech policie poctivě regulovala.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv z Británie: V úterý ve večerních hodinách se do Londýna přesunula rakev se zesnulou královnou. Lidé na ni čekali navzdory dešti.

Článek

Ulici Constitution Hill u Buckinghamského paláce po obou stranách obklopili lidé a další dav se nachází přímo na prostranství před londýnským sídlem britského panovníka. Železné zábrany a u nich rozestavění policisté jasně dávají najevo, kam už přihlížející vkročit nemohou.

Již delší dobu prší, ani to však přítomné, kteří se přišli podívat na příjezd rakve Alžběty II., neodradilo. Do Londýna se zesnulá královna přesouvá ze skotského Edinburghu.

D+6 – co čeká Británii ve středu 14. září?

Rakev s ostatky královny se přesune z Buckinghamského paláce do nejstarší budovy parlamentního komplexu Westminster Hall. Rakev tam bude vystavena čtyři dny.

Rakev se na cestu vydá v 15:22 SELČ, lidé budou moct sledovat její cestu centrem Londýna. Projede po třídě The Mall, místem slavnostních přehlídek Horse Guards, vládní ulicí Whitehall i přes Parlamentní náměstí.

Foto: Seznam Zprávy

Trasa průvodu s rakví královny Alžběty II. na mapě centra Londýna.

Procesí, které by mělo jít 38 minut, se zúčastní král Karel III. i další členové královské rodiny, v Hyde Parku se ozve čestná salva, Londýnem se rozezní zvon Big Ben. Rakev bude na lafetě zdobit Britská imperiální koruna.

Ve Westminster Hall bude rakev umístěna na podstavec, 24 hodin denně ji v každém rohu budou střežit vojáci, kteří slouží královské rodině.

Veřejnost se k rakvi dostane od 18:00 SELČ, Westminster Hall zůstane otevřená do pondělního rána, kdy bude následovat pohřeb. Úřady varují, že se na místě budou tvořit dlouhé fronty i v noci, truchlící lidé nebudou mít příliš příležitostí se posadit, protože fronta bude neustále postupovat.

Atmosféra je klidnější, než které jsme byli svědky v předešlých dnech. Hovor mezi lidmi probíhá v nižší hlasitosti a doprovází ho bubnování kapek na deštníky přihlížejících. Tiché momenty vyplňují novináři, kteří dělají rozhovory nejen s přítomnými Brity, a vysílání televize, kterou si někdo pouští v telefonu, aby zjistil, jak blízko už vůz s rakví vlastně je.

Do Buckinghamského paláce již dříve dorazil nový král Karel III. s chotí a shromáždění bylo svědkem příjezdů i několika dalších aut. Kdo v nich však seděl, lze s jistotou určit jen těžko. Pro pouhé lidské oko vše probíhá až příliš rychle.

„Byla to Kate?“ zazní nalevo ode mě poté, co kolem projede stříbrný vůz v doprovodu policistů na motorce. Odpovědi se neznámý hlas nedočká.

Chvíli před osmou hodinou večerní se nám nad hlavami začíná ozývat zvuk kroužící helikoptéry. Lidé zpozorní a připravují mobilní telefony v předtuše, že vůz s rakví je už nejspíše blízko.

A mají pravdu – z přední části ulice se jako mexická vlna začíná blížit potlesk, výskání i odlesky policejních majáčků na mokré silnici. Následně se nám do zorného pole dostává i černý vůz s prosklenou a pečlivě nasvícenou zadní částí. Na rakvi v něm leží bílý věnec a královská standarta.

Kolona s policisty na motorkách, jež rakev doprovází, se šine vcelku pomalým tempem. I přesto se ale zdá, že vozidlo zmizí příliš rychle, a výprava se během pár vteřin stáčí k vjezdu do Buckinghamského paláce. Královna opět mizí divákům z očí.

„Je doma,“ ozve se o chvíli později šeptem ze zadní řady.

Fotogalerie Davida Neffa z deštivého odpoledne u Buckinghamského paláce:

+4

Reklama

Doporučované