Hlavní obsah

Obrazem: NATO v Česku cvičí, jak by řídilo obranu při napadení spojence

Vojenský prostor v Bechyni na jihu Čech se proměnil kvůli cvičení NATO ve stanové městečko. Vojáci z Německa a Nizozemska spolu s českou armádou cvičí hypotetickou agresi protivníka proti členské zemi NATO.

Reklama

Článek

Hlavním partnerem při cvičení české armády v Bechyni je první německo-holandský sbor. Je to vůbec poprvé, co na území Česka cvičí velitelství NATO tak vysokého stupně. Cvičení s názvem Loyal Leda 2024 se účastní stovky vojáků.

Na místě se necvičí s vojenskou technikou. Hlavní zbraní jsou počítače, u kterých sedí v utajení zahraniční vojáci a zkouší, jak by postupovali v hypotetické situaci, kdy by byl napaden členský stát Severoatlantické aliance a aktivoval se článek pět Severoatlantické smlouvy.

„Je to klasické cvičení velitelského prvku, je to počítačová simulace, kdy nám výcvikové velitelství v Polsku rozehrává situaci a my se na ni snažíme reagovat. Na úrovni sboru je naším největším kalibrem klávesnice a myš,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy styčný důstojník civilně-vojenské spolupráce Jan Rybička.

Podívejte se, jak vypadá cvičení na jihu Čech v Bechyni:

+15

Reklama

Doporučované