Hlavní obsah

Obrazem: Z nouzového do komerčního bydlení. Uprchlíci získali nový domov

Na Litoměřicku pomáhají vytipovaným uprchlickým rodinám s přechodem z ubytoven do komerčního nájmu.

Reklama

Článek

Jaká je největší bariéra, která brání válečným uprchlíkům v opuštění nouzového a původně dočasného bydlení v ubytovnách? Obava, jak zvládnou splácet komerční nájem. Problém je pro ně také v hledání volných bytů.

Právě s tím i s dalšími úskalími jim pomáhají v rámci projektu Housing First pracovníci charitativní organizace Naděje na Litoměřicku.

„Je to evropský projekt, který je založený na pomoci zabydlování lidí ve špatných podmínkách, jako jsou ubytovny,“ vysvětluje Petra Smetanová, vedoucí poboček Naděje v Litoměřicích, Lovosicích a Terezíně. Pomáhají i lidem bez domova.

V rámci ministerské výzvy se zavázali do roku 2026 pomoct zabydlet se 20 ukrajinským rodinám.

Smetanová popisuje, že se původně soustředili na to, aby válečné uprchlíky přesunuli z prostředí, jako jsou třeba autokempy.

Teď se s kolegy snaží vytipované rodiny dostat z ubytoven do vlastního bydlení s nájmem.

„Najdeme komerční byt, zprostředkujeme smlouvu, na to máme překladatelku, která dokument převede do ukrajinštiny, pomůžeme i s jednáním s majitelem. Pomůžeme jim s přestěhováním i s vybavením bytu,“ líčí vedoucí. Dodává, že práce nekončí ani po přestěhování: Dále rodinu navštěvují a učí lidi komunikovat s okolím a sousedy, pomáhají s hledáním práce nebo lékařů.

+12

Dva roky války

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák a fotograf Stanislav Krupař z východu Ukrajiny popisují realitu země, která už dva roky čelí kruté ruské agresi. Pohybují se nedaleko fronty, v oblasti Avdijivky – města, které před pár dny Ukrajina ztratila.

Co by vás mohlo zajímat k dění na Ukrajině

Reklama

Doporučované