Hlavní obsah

Obviněn ze znásilnění. Manchester City ale nechal hvězdu dlouhé měsíce hrát

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Benjamin Mendy během svého posledního zápasu v dresu Manchesteru City. Kdo ví, zdali to nebyl jeho poslední zápas v kariéře.

Reklama

Třetí kolo anglické Premier League bylo bohaté na výživné okamžiky, a to i mimo fotbalové trávníky. Benjamin Mendy byl obžalován ze znásilnění, přitom donedávna nastupoval k soutěžním zápasům.

Článek

Pevnost Bluesmanů

Když napíšeme, že duel Liverpoolu s Chelsea na Anfield Road byl vrcholem nového ročníku Premier League, nikdo to asi moc rozporovat nebude. Tempo, individuální výkony, taktická vyzrálost, kontroverze, emoce. Ten zápas měl prostě všechno.

Fanoušci Chelsea už dali dohromady desítky tisíc podpisů pod petici namířenou proti sudímu Anthonymu Taylorovi. Ten v závěru první půle za stavu 0:1 po konzultaci s VAR a velmi letmém pohledu na monitor vyloučil obránce Blues Reece Jamese.

Ten na brankové čáře zabránil cestě míče do sítě, když se mu balon odrazil od nohy a pravý bek udělal instinktivní pohyb rukou proti míči. Následovala penalta, kterou Salah proměnil. Jen odchod do šaten možná zabránil větší rozmíšce mezi hráči a realizačním týmem Chelsea na straně jedné a rozhodčím Taylorem na druhé straně barikády.

Bluesmani ale i v deseti dokázali remízu ubránit a při troše štěstí mohli v oslabení dokonce vstřelit i vítěznou branku. Jejich úsilí ve druhé půli se nedá nazvat jinak než heroickým. Na oltář bodového zisku se obětoval i opět výtečný Lukaku, který dokázal uběhat na hrotu celý zápas. Sebevědomá, rychlá a přesná hra Chelsea v úvodním dějství byla také jasným vzkazem, že Tuchelův tým myslí letos na titul, a to plným právem.

Nečekaný lídr

V čele soutěže skoro zázrakem přečká reprezentační pauzu Tottenham Hotspur. Tým resuscitovaný Nunem Espíritem Santem ještě neztratil ani bod (a to s odepisovanou stoperskou dvojicí Dier – Davinson Sánchez) a jako jediný v PL zatím neinkasoval. Pod Pochettinem ani pod Mourinhem by Kohouti třikrát za sebou vedení 1:0 s velkou pravděpodobností neubránili. Mimochodem, nedělní soupeř, Watford, byl nebezpečný a s podobnými výkony by nemusel mít trable s udržením.

Jak zdůrazňuje portugalský kouč Spurs, série tří výher z hlediska celého ročníku absolutně nic neznamená. Má pravdu. Nelze ale přehlédnout, že své zadní šiky pozoruhodně umravnil a vdechl týmu, včetně některých odepisovaných hráčů, pozoruhodnou jiskru.

Za Tottenham v neděli nastoupil od začátku zápasu Harry Kane. Fanoušci mu nedali pocítit nelibost ohledně jeho nedotažených zaječích úmyslů, které se nejspíš stejně příští léto zhmotní. Kohouti zůstávají podle dobře informovaných zdrojů aktivní na hráčském trhu, kde loví ještě jednoho záložníka a pravého obránce.

Exhibice bleděmodrých

Podceňovaný Arsenal do utkání na Etihad Stadium vstoupil odvážně, úvodní minuty díky agresivnímu presinku herně opanoval. Jenže už v sedmé minutě Citizens udeřili z první nebezpečnější akce. Produktivní Gabriel Jesus, jehož kouč Guardiola poněkolikáté posunul na pravý kraj, naservíroval přesný centr přímo na hlavu Ilkaye Gündogana, jednoho z nejmenších hráčů na place. Ospalý hlídač střelce Calum Chambers centr trestuhodně podskočil, nejistý Bernd Leno byl napůl cesty z brány a míč už se třepetal v síti.

Druhý úder domácích na sebe nenechal dlouho čekat. Nepovedený centr z kopačky Bernarda Silvy měli zadáci hostí několikrát na noze, jenomže míč nešikovně přepustili dotírajícímu Ferránu Torresovi, který se z bezprostřední blízkosti nikým nehlídán nemýlil. Mimochodem, právě 21letý Torres se v letošní sezoně jeví jako vhodná akvizice pro tým Fantasy.

Arsenal zůstal opticky ve hře především díky energickému mladíkovi Emilu Smithu Roweovi, kterého dokonce domácí brankář Ederson při rozehrávce lajdácky nastřelil a málem Gunners daroval kontaktní branku. Jenže ještě před poločasovým hvizdem vyrobil nesmyslný zákrok tradiční autor nevybíravých skluzů, středopolař Granit Xhaka. Vzhledem k současnému trendu posuzování nebezpečných zákroků byla červená karta namístě. Od tohoto momentu zůstali na hřišti jen domácí, kteří si vychutnali gólový karneval, jenž se zastavil na čísle pět.

Arsenalu, který prohrál úvodní tři zápasy v anglické lize poprvé od sezony 1954/55, se potupně vysmívali i jeho vlastní fanoušci přihlížející potupě přímo na stadionu. Pravdou je, že druhé a třetí kolo absolvovali hráči Gunners proti finalistům loňského ročníku Ligy mistrů a nenašli bychom snad jediného střízlivého příznivce Kanonýrů, jenž by věřil ve vítězství. Polehčující okolnosti, ale také bolestivá realita.

Hvězdní Citizens se po úvodní porážce na hřišti Spurs dokázali oklepat, najít sebevědomí nezbytné pro dobývání anglického trůnu. Dlužno dodat, že jak zelenáč z Norwiche (5:0), tak oslabený Arsenal jim cestu k výsledným debaklům doslova umetli.

City vyhlíží svůj podzimní křest ohněm, který zažehne v září. Ještě do konce měsíce se utkají v lize s neoblíbeným Leicesterem a neméně nepopulární Chelsea. V Lize mistrů, kde jim byla po dlouhých letech vylosována i na jejich poměry papírově obtížná skupina, se utkají s Lipskem a podle mnohých největším konkurentem v cestě za evropskou nadvládou, pařížským PSG v čele s Lionelem Messim.

To Arsenal, který se krčí na posledním, dvacátém místě Premier League se záporným skóre 0:9, má jiné starosti. Kádr Londýňanů byl po megalomanských nákupech nemilosrdně sužován nejrůznějšími zraněními a pozitivními testy na koronavirus. Největší posila Gunners, stoper Ben White, byl jedním z oněch nešťastníků. Dlouho fit nebylo ani tradiční ofenzivní duo Aubameyang a Lacazette, ale oba dva se již stihli představit v soutěžním mači.

Reprezentační pauza se klubovým manažerům zpravidla nehodí nikdy, ale frustrovaným svěřencům Mikela Artety by snad nemusela uškodit. Hráči, kteří odcestují k plnění reprezentačních povinností, si mohou zlepšit náladu, vrátit se s potřebnou chutí. Ti, kteří setrvají v tréninkovém centru, mají šanci dotrénovat manko, doléčit se a připravit své tělo a hlavu na tuhý boj.

Obviněný ze znásilnění? Pojď na beka

U Citizens ještě na chvíli zůstaňme. Levý obránce týmu Benjamin Mendy se ocitl loni v listopadu v policejní vazbě kvůli podezření ze znásilnění. Minulý čtvrtek byl pak Mendy dokonce obžalován. Na svém kontě má mít čtyřnásobné znásilnění.

Nadřízení v City všechno pochopitelně od samého začátku kauzy věděli a jeví se jako skandální, že nechali celé inkriminované období Francouze hrát, jako by se nechumelilo. V podstatě v kterémkoliv jiném pracovním prostředí ve Velké Británii by jedinec s tak závažným obviněním byl s velkou pravděpodobností svým zaměstnavatelem suspendován, dokud by se případ nevyřešil.

Jenže levý obránce ve službách Citizens odehrál v devítiměsíčním období od listopadového obvinění osmnáct zápasů, vsítil dvě branky, oslavil s týmem mistrovský titul, nastoupil ve finále poháru Community Shield proti Leicesteru a v neposlední řadě přihodil 78 minut v úvodním duelu proti Spurs. Vedení Manchesteru City čeká nejspíš velmi nepříjemné vysvětlování.

Ronaldo efekt bez Ronalda?

V nedělní podvečer zavítal Manchester United na půdu Wolves, kteří měli obří motivaci porvat se o první body v sezoně. Domácí svého soupeře válcovali, není divu, když jejich protiútoky vedl železný muž s naolejovaným tělem Adama Traoré.

Wolves si vypracovali nespočet nadějných příležitostí, jenže jednu po druhé s elegancí sobě vlastní pochytal hrdina hostí David De Gea, jehož dokázali Vlci překonat pouze jednou, ale to byl proti pohotovým skluzem Aaron Wan-Bissaka.

Za United debutovala v ostrém zápase jejich nejdražší posila letního období, odchovanec rivalů ze City Jadon Sancho, jemuž nátlaková hra Wolves nebyla po chuti. Vedle Sancha se představil v o poznání lepším světle stoper Raphael Varane.

United ze spárů Vlků vysvobodil 19letý Mason Greenwood. Ten se stal jedním z nejmladších hráčů historie Premier League, kterým se podařilo vstřelit 20 soutěžních branek. United navýšili svou rekordní sérii venkovní neporazitelnosti na úctyhodných 28 zápasů. Vítězství, které si za svůj výkon hosté nezasloužili, bude chutnat dvojnásob. Ačkoliv Cristiano Ronaldo, nejžhavější posila United, nebyl na hřišti ani na lavičce přítomný, dalo by se spekulovat, zda jeho příchod nevnesl do klubu okamžitý dopad jeho vítězné mentality.

Wolves mají po třech zápasech na kontě 57 střel, nula branek a shodně bodů. Jen díky strašidelnému skóre Arsenalu a Norwiche okupují osmnáctou příčku. Jenže jejich cesta na momentální tabulkové dno není zdaleka tak depresivní jako v případě londýnských Kanonýrů. Wolves dostali krutým losem pořádně naloženo, vždyť je vyzval Leicester, Spurs a teď Manchester United. Nový kouč na lavičce Vlků Bruno Lage ovšem nastavil trend, který funguje a zákonitě přiláká lepší výsledky. Jen to chce trochu toho „štěstíčka“ v koncovce.

Nejlepší nováček

Týmy Norwiche a Watfordu zatím vysloveně nepřesvědčily. Prvně jmenovaný je na chvostu bez jediného bodu, na vině je nemilosrdný los. Watford dokázal urvat při debutu v soutěži tři body proti Villains a sympaticky se porvat na hřišti Spurs, ale to bylo ze strany srdcové záležitosti zpěváka Eltona Johna prozatím vše.

Brentford, který se v anglické nejvyšší soutěži ocitl po dlouhých 74 letech, drží i po třech kolech vzácný štít neporazitelnosti. Nutno dodat, že zcela právem. Poprvé se trefil nejlepší střelec loňského ročníku Championship Ivan Toney, jemuž hodně Fantasy manažerů přestávalo věřit.

Ve třetím kole Premier League se tak zrodila spravedlivá remíza, když si body rozdělil právě Brentford s domácí Aston Villou.

Londýňané dokázali na úvod ročníku v domácí aréně deklasovat Arsenal, ze skromného derby proti Crystal Palace vyválčili cenný bod. Hru Bees zdobí fyzická připravenost a organizovaná obrana. Týmové výkony umožňují dvojici zabijáků Mbeumovi a Toneymu vynikat i pohlednějšími akcemi, o jejichž frekvenci pilně pečuje kreativní záložník Canós.

Individuální výkon kola

Pro fanoušky West Hamu hořká pilulka, ale vynikající Conor Gallagher si zaslouží náš chvalozpěv. Teprve 21letý kreativní středopolař je pro svou typologii na fotbalovém trhu ukázkou nedostatkového luxusního zboží. Odchovanec Chelsea má za sebou zdárná hostování v Charltonu Athletic a WBA, kde herně nesmírně vyrostl. Na hřišti svého kmenového klubu z logických důvodů nenastoupil, ale v následujících dvou kolech s jeho přínosem vydolovali Londýňané dva cenné body, a jsou tak s mladíkem v sestavě stále neporaženi.

Současný kouč Crystal Palace Patrick Vieira právě na Gallagherových jedinečných schopnostech hodlá postavit základy fungování týmu. Nejlepší hráč londýnského derby s West Hamem dokázal dvěma brankami zastínit i rozjetého Kladiváře Michaila Antonia, který se musel spokojit s pouhým bodem.

Gallagher si kombinačně rozumí i s tahounem posledních sezon v barvách Eagles Wilfriedem Zahou, dokáže se individuálně uvolnit na pětníku a překypuje neotřelým myšlením. Pro nezkušený soubor Eagles, jemuž mnozí v podcastu Angličan predikovali sestup, bude právě výkonnost Gallaghera alfou a omegou v otázce setrvání v soutěži. Jenže pokud mu nezkušený Vieira naloží na záda přespříliš zodpovědnosti, mohlo by se to Francouzi vymstít.

Reklama

Související témata:

Doporučované