Hlavní obsah

Obyvatelé Olomouce příští rok zaplatí méně za odpad

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucké zastupitelstvo schválilo snížení poplatku za komunální odpad pro příští rok o 12 korun na 804 Kč. Poplatek se každý rok vypočítává samostatně podle nákladů, které město na sběr a svoz komunálního odpadu vynaložilo.

Článek

Poplatek byl snížen kvůli vyššímu počtu lidí, na které se vztahuje. Od tohoto ukazatele se odvíjí maximální výše části poplatku. „Snižuje se, byť tedy o pouhých 12 korun. Ale takto musí být poplatek nastaven. Dopad do městského rozpočtu je minus asi jeden milion korun,“ uvedl primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně) zastupitelům.

Schválená vyhláška obsahuje dvě nová osvobození od poplatku. První se týká obyvatel Olomouce, kteří se zdržují nepřetržitě v zahraničí déle než půl roku v kalendářním roce, v němž má být poplatek uhrazen. Poplatek nebudou muset platit ani studenti přihlášení k pobytu v Olomouci na vysokoškolských kolejích.

Z vyhlášky bylo zároveň vypuštěno osvobození od poplatku pro obyvatele ulic Nábřeží a Blahoslavova, které bylo zavedeno jako částečná kompenzace kvůli stavbě protipovodňových opatření v této části města. Město jim chce poskytnout kompenzaci jinou formou.

Někteří obyvatelé z nábřeží postup města kritizují. „Návrhy kompenzací nejsou dosud připraveny,“ řekla zastupitelům Zdenka Tkadlečková, která na nábřeží bydlí. Navrhla, aby vyhláška o poplatku za komunální odpad nebyla schválena a její odsouhlasení na prosincovém zasedání zastupitelstva bylo podmíněno návrhem konkrétních kompenzací. Podle Bačáka je příprava náhrad složitá. Jejich návrh by mělo projednat zastupitelstvo v březnu.

Loni radní a poté zastupitelé schválili pro letošek zvýšení ročního poplatku za komunální odpad z 660 korun na 816 korun za osobu. Poplatek za odpad olomoucká radnice předtím naposledy zvýšila na 660 korun v roce 2013 po devíti letech. V předchozích letech obyvatelé Olomouce platili ročně 492 korun.

Radnice už dříve vypočítala, že skutečné náklady na svoz komunálního odpadu jsou v přepočtu na obyvatele takřka o 200 korun vyšší, než byl dřívější poplatek 660 Kč. Rozdíl dotovalo město.

Reklama

Doporučované