Hlavní obsah

Obžaloba na další solární barony. Jejich firma inkasovala 290 milionů

Solární elektrárna v Moldavě na Teplicku.Video: Seznam, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle zjištění vyšetřovatelů měl ČEZ vyplatit solární elektrárně v Moldavě na Teplicku za dvacet let celkem přes jednu miliardu korun.

Článek

Soud začal rozplétat další velký solární případ.

Týká se solární elektrárny v Moldavě na Teplicku, kterou vlastnila firma, jejímiž akcionáři byli dříve i dva svého času vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek.

Už dříve soudy rozhodly, že povolení k výstavbě elektrárny bylo vydáno v rozporu se zákonem. Kvůli vydání licence pro její provoz bylo teď obžalováno pět lidí. Dva zmínění podnikatelé však mezi nimi nejsou.

Podle obžaloby, kterou má Seznam k dispozici, se obžalovaní podíleli na tom, aby elektrárna v Moldavě získala licenci před koncem roku 2010. Jen tak měla nárok na výhodnější výkupní ceny elektřiny od energetického gigantu ČEZ.

Podle žalobce Petra Doležala elektrárna předložila k udělení licence na výrobu elektřiny „zcela nepravdivé podklady“. „Byly předloženy společně s příslušnými žádostmi Energetickému regulačnímu úřadu a distribuční společnosti,“ uvedl státní zástupce.

Licence byla solární elektrárně v Moldavě podle obžaloby udělena 22. listopadu 2010, v prosinci pak došlo k takzvanému prvnímu paralelnímu připojení. A tak byly splněny oba předpoklady pro čerpání vyšší výkupní ceny.

Podle žalobce Doležala však byla elektrárna, která instalovaným výkonem patří spíše mezi ty větší, dokončena až na začátku dalšího roku. „Až dne 14. 1. 2011 lze považovat za den, kdy byla fakticky dokončena FVE Moldava o instalovaném výkonu 4.403 MW,“ uvádí žalobce.

Trest za solární elektrárnu: synové miliardáře jdou do vězení.Video: Hanuš Hanslík

Za sedm let inkasoval díky výhodnějším výkupním cenám vlastník elektrárny, firma Talwin, už více než 291 milionů korun. A po dobu dvaceti let, na které má výkupní ceny garantovány, by jí ČEZ mohl dokonce vyplatit až přes jednu miliardu korun.

Vyšetřovatelé také zmiňují, že v době, kdy solární elektrárna získala revizní zprávu od technika, měla nainstalované panely v rozsahu pouhých 2 MW. Chybělo například kabelové propojení, nebyly postaveny všechny konstrukce polí nebo neměla další rozvody.

Mezi obžalovanými v případu jsou bývalí akcionáři firmy Talwin Ahmad Raad, který dříve patřil mezi přední členy ústecké ODS, a Vladimír Čermák. Obžalováni jsou také revizní technik a dvě bývalé úřednice, které provoz elektrárny povolily.

Ahmad Raad během vyšetřování policii řekl, že nárok na výhodnější výkupní ceny elektřiny získala firma Talwin zcela legálně.

„K osazení elektroměru a připojení fotovoltaické elektrárny Moldava do sítě došlo 27. 12. 2010, to je čtyři dny před uplynutím zákonné lhůty,“ řekl policistům.

Podobně mluvil i další obžalovaný Vladimír Čermák, který navíc popsal, že ani pracovníci ČEZ nenašli důvody, které by jim bránili, aby s nimi smlouvy podepsali.

Akcie firmy Talwin drželi ještě v roce 2010 také podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek, kteří jsou dnes obvinění ve velké kauze týkající se rozdělování evropských dotací na severozápadě Čech, avšak v této solární kauze v obžalobě nefigurují.

Daniel Ježek loni v říjnu při výslechu na policii v rámci tohoto případu přiznal, že akcie firmy Talwin koupili za cenu 20 milionů korun.

Ještě v roce 2015 držela většinu akcií společnosti Talwin kyperská firma Lombaroy Limited. Kdo je vlastníkem firmy dnes, není zřejmé.

Solární mafie v Česku? Namočily se všechny politické strany.

Solární elektrárna na Moldavě měla mít původně výkon 6 MW. Kvůli tomu, aby se vše stihlo do konce roku 2010, se však snížil.

Do konce roku 2010 ČEZ platil za jednu MWh vyrobenou solární elektrárnou částku 12 150 korun. Od ledna do konce února roku 2011 to bylo už jen 5 500 korun.

Případem se v dalších týdnech bude zabývat brněnský krajský soud.

Reklama

Doporučované