Hlavní obsah

Ocelová koule a litry vody. Jak Češi testují výdrž domovních zvonků

Reportáž magazínu Byznys Lab o testování chytrých domovních zvonků.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Montují se po celém světě, od Sibiře po Floridu. Jestli chytré domovní zvonky zvládnou výkyvy počasí, dokážou čeští vývojáři otestovat ve speciální komoře. Kvality venkovního přístroje prověří test odolnosti proti vodě. A jednotku, kterou mají lidé v bytě na stěně, zase testují pomocí půlkilové ocelové koule.

Článek

Vypadá to jako skutečná stěna domu. S kachlíčky, spárami a nerovnostmi. A na ní funkční model chytrého domovního zvonku. Při testování speciálně upravená mosazná růžice chrlí vodu přímo na interkom.

„Průtok vody je 10 litrů za minutu a test trvá přesně 5 minut. A hned po jeho skončení, když demontujeme krycí rám, tak kamera a elektronika musí být suché,” vysvětlil Robin Hendrych, senior technolog 2N Telekomunikace.

Bezpečí vnitřního monitoru zase testuje půl kila vážící ocelová koule. Ze čtyřiceti centimetrů ji spouští na speciálně upravené sklo přístroje. I po několika nárazech se nesmí rozbít a zranit majitele. A samozřejmě musí dál fungovat.

Právě česká firma 2N Telekomunikace se se svými chytrými interkomy prosadila ve světě. Největší odbyt má na trhu v západní Evropě a v USA, na tamním trhu je jedničkou na trhu. V roce 2016 2N koupil švédský výrobce kamer Axis za 1,4 miliardy korun.

Jak vypadá testovací místnost? A jak konstruktérům domovních zvonků pomáhají 3D tiskárny? Podívejte se na úvodní video.

Reportáž najdete také jako součást magazínu Byznys. Ten vysílá Televize Seznam od pondělí do čtvrtka v premiéře v 15 hodin, v reprízách pak v pátek a o víkendu odpoledne.

Reklama

Doporučované