Hlavní obsah

Ocenění Blanický rytíř získal potomek šlechtického rodu Zdeněk Sternberg

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ocenění Blanický rytíř pro lidi, kteří se zasloužili o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Podblanicka, získal in memoriam potomek významného českého hraběcího rodu Zdeněk Sternberg.

Článek

Dalšími oceněnými jsou Jaroslav Kadlec z Prahy a Votic a Miluše Slunečková z Vlašimi, informoval dnes ČTK Jiří Pavelka z Českého svazu ochránců přírody. Vlastník hradu v Českém Šternberku na Benešovsku Sternberg zemřel v lednu ve věku 97 let. Cenu získal za celoživotní dílo, zejména za péči o kulturní dědictví regionu, jeho propagaci v tuzemsku i v zahraničí a za šíření humanismu a šlechetnosti.

Sternberg podle organizátorů ankety svůj rodný kraj kolem řeky Sázavy miloval a dával to neokázale najevo podporou místních projektů. Málokdo ví, že pomáhal s obnovou kulturního a církevního dědictví, třeba kapličky v obci Malovidy, nebo že byl neoficiálním patronem kostelů v divišovské farnosti. Podporoval vydávání publikací o regionu. Dokud mu zdravotní stav dovolil, účastnil se kulturních a společenských akcí v regionu.

Sternbergův osud plně odráží nedávnou historii Československa. Byl vychován jako dědic panství na hradu Český Šternberk. Za nacistické okupace byla jeho rodina pronásledována a po znárodnění hradu v roce 1948 pracoval na šachtě, sloužil u Pomocných technických praporů (PTP) a později pracoval například jako kulisák. V roce 1968 emigroval do Rakouska, po roce 1989 dostal hrad v restituci zpět. V roce 2005 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.

Kadlec získal cenu in memoriam za celoživotní činnost, zejména za rozvoj poznání v oblasti neživé přírody, popularizaci geologie a za dokumentaci a interpretaci přírodního a kulturního dědictví geoparku Kraj blanických rytířů. Slunečková byla rovněž oceněna za celoživotní dílo, zejména za udržování křesťanských hodnot i v nepříznivých dobách, za přínos ke vzdělávání dětí a rozvoj křesťanských neziskových organizací na Podblanicku.

Reklama

Doporučované