Hlavní obsah

Ochránci přírody vysázeli v Poodří na 200 mladých stromů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ochránci přírody vysázeli od března do poloviny dubna na Novojičínsku v Poodří na 200 mladých stromů. Nová stromořadí dubů rostou podél polních cest v Hladkých Životicích a duby a hrušně ve Velkých Albrechticích.

Článek

Jde o základ pro budoucí krajinné prvky a biotopy pro ohrožené živočichy. ČTK to sdělil mluvčí organizace Arnika Jiří Kaňa.

Kvůli pandemii koronaviru tentokrát ochránci přírody vysazovali stromy bez dobrovolníků a žáků místních základních škol, kteří jim jinak pomáhají. „Práce to nebyla jednoduchá, ale šla nám od ruky. Snad také brzy sprchne. Jarní výsadby jsou u konce,“ uvedl Petr Libosvár ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Studénka.

V Hladkých Životicích sázeli ochránci stromy na obecních pozemcích a ve Velkých Albrechticích na pozemku, který navazuje na Evropsky významnou lokalitu Poodří. „Zatímco v jiných letech je touto dobou krajina Poodří částečně zaplavena, letos se muselo kvůli nedostatku srážek zalévat už při výsadbě. S ošetřováním stromů v budoucnu budou pomáhat obce, hasiči a další místní spolky,“ uvedl Kaňa.

Loni Arnika a ČSOP s dobrovolníky vysadily v Poodří 360 mladých dubů a hrušní. Projekt začal v roce 2018, do roku 2023 tam ochranáři vysadí více než 1500 stromů, mezi nimiž budou kromě dubů a starých odrůd hrušní také topoly a vrby. V dutinách stromů v budoucnu najdou domov ohrožené druhy živočichů, například chráněný brouk páchník hnědý.

Reklama

Doporučované