Hlavní obsah

Očkování proti chřipce nebylo nikdy důležitější než v době pandemie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

S příchodem podzimu nastává nejlepší doba na vakcínu proti chřipce. Během pandemie je dle zahraničních lékařů důležitější než obvykle, obávají se zahlcení zdravotnických zařízení.

Článek

Zatímco celý svět netrpělivě vyhlíží vývoj a následné schválení bezpečné a účinné vakcíny proti onemocnění covid-19, existuje další druh očkování s potenciálem zachraňovat životy. Je dostupné pro téměř každého s výjimkou dětí mladších 6 měsíců. A podle lékařů teď hraje větší roli než obvykle.

Řeč je o očkování proti chřipce. Podle projektu Evropa v datech se v Česku nechá z rizikové skupiny (nad 65 let) očkovat kolem 20 procent lidí a celkově pouhých 5 %. Nejméně naočkovaných seniorů je v Estonsku (5 %), nejvíce ve Velké Británii (73 %). V USA se nechalo v chřipkové sezoně 2017-2018 naočkovat 45,3 % dospělých. Vyplývá to z dat národního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Chřipkou se v Česku obvykle nakazí zhruba 850 tisíc až 1,2 milionu lidí, nemoci podlehnou 2000 až 3000 lidí ročně. V Evropě je chřipka ročně zodpovědná za 22 milionů závažných onemocnění a až 70 tisíc úmrtí. V USA bylo v chřipkové sezoně 2018-2019 hospitalizováno půl milionu nemocných a na nemoc zemřelo 34 000 lidí. O rok dříve to bylo dvakrát tolik, píše zpravodajský server Vox.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) způsobí chřipka nejméně půl milionu úmrtí ročně po celém světě.

„I padesátiprocentní ochrana je lepší než nulová“

Neočkovat se lidé po celém světě rozhodují z podobných důvodů. Argumentů je mnoho. Od „Nikdy jsem nedostal chřipku“ až po „Nechal jsem se očkovat, ale přesto jsem se chřipkou nakazil“. Zvláště druhý zmíněný přitom ukazuje na neznalost povahy a účinnosti vakcín proti chřipce, jimž by mohlo být budoucí očkování proti covidu-19 překvapivě podobné.

Obecně jsou vakcíny proti chřipce účinné při prevenci infekce hlavními kmeny chřipky, u nichž se předpokládá, že budou cirkulovat v nadcházející chřipkové sezoně (obvykle zhruba od listopadu do dubna) zhruba v 50 procentech případů.

Vakcinace probíhá každoročně, a to ze dvou hlavních důvodů. Chřipkový vir každoročně mutuje, a tak se musí měnit i složení vakcíny. Imunita po očkování přetrvává 6 měsíců až jeden rok. Imunita po prodělání nemoci je taktéž krátkodobá a může chránit jen před určitými kmeny.

Jelikož protilátky po prodělání nemoci covid-19 postupem času ubývají, je dost možné, že očkování proti nemoci bude probíhat opakovaně jako u chřipky.

„Pokud by byla vyvinuta vakcína proti covidu-19, která je účinná jen z 50 %, stále by obdržela licenci,“ uvedl pro deník The New York Times (NYT) Michael T. Osterholm, specialista na infekční choroby z University of Minnesota. „Dosažení vyššího stupně účinnosti je samozřejmě žádoucí, ale padesátiprocentní ochrana je pořád lepší než nulová,“ vysvětlil Osterholm.

Souběh obou nemocí by mohl být katastrofální

Severní hemisféru čeká zima a období chřipek. Díky koronavirovým opatřením, jako je dodržování sociálních rozestupů, hygiena rukou či nošení ochranných roušek, je docela dobře možné, že se chřipkou nenakazí tolik lidí jako v minulých letech. Například v Austrálii zaznamenali letos v zimě nejlehčí chřipkovou sezonu za několik let. Není ale jisté, že se podobný scénář bude opakovat i na severní polokouli.

„Toto je nejdůležitější chřipková sezona, které budeme čelit,“ poznamenal k důležitosti letošního očkování šéf americké zdravotnické služby Jerome Adams.

Souběh obou nemocí by mohl znatelně zatížit zdravotnický systém. Chyběly by ochranné prostředky i nemocniční lůžka. Zatím také nejsou podrobně zmapované případy, kdy člověk prodělává obě nemoci naráz. Lidé, kteří dostanou chřipku, by také mohli být vzhledem k oslabenému imunitnímu systému náchylnější k nákaze koronavirem a rozvoji závažného průběhu onemocnění, píše server Vox. Očkování proti chřipce by mohlo pomoci katastrofickému scénáři předejít. Podle analýzy CDC zabránila v sezoně 2018-2019 vakcinace proti chřipce v USA asi 4,4 milionu případů chřipky, 58 000 hospitalizací a 3500 úmrtí.

Očkování může zmírnit průběh nemoci

S vakcinací se pojí některé mýty. Očkování proti chřipce například nezpůsobuje ani nemůže chřipku způsobit. Někteří lidé mohou pociťovat bolest paží, únavu a bolest hlavy, oboje do několika dní samo od sebe odezní.

„Ti, kteří dostanou chřipku do několika dní po očkování, v sobě měli vir už před vakcinací nebo měli nejčastěji nějaký jiný respirační infekt,“ zdůrazňuje pro NYT specialista na infekční choroby. Inkubační doba chřipkových virů je obvykle 1-4 dny. Plné účinnosti vakcína dosáhne až 2–3 týdny po očkování. Ideální období na očkování je říjen a listopad, tedy než naplno vypukne chřipková sezona.

Pokud se někdo nakazí chřipkou, i přestože byl očkován, je velmi pravděpodobné, že průběh onemocnění bude lehčí, včetně snížení rizika pobytu na JIP. Komplikace chřipky mohou být vážné, zahrnují bakteriální pneumonii, infekci uší a dutin, zhoršení chronických zdravotních stavů, jako je astma či cukrovka. Nejvíc ohrožené jsou osoby starší 65 let, těhotné ženy a děti mladší 5 let.

Vakcína je vyráběná jen z několika proteinů usmrcených chřipkových virů, injekce kompletního viru se nepodává. V ČR budou letos k dispozici dvě vakcíny - Vaxigrip tetra a Influvac tetra, poskytující ochranu proti čtyřem cirkulujícím kmenům chřipky. Klienti ve věku 65+ mají očkování proti chřipce zdarma - hradí ho zdravotní pojišťovna. Mladším ročníkům na očkování zase přispívá, cena se obvykle pohybuje kolem 400 korun.

Reklama

Doporučované