Hlavní obsah

Očkovat kvůli deltě spíš mladé, nebo staré? Počítejme i s přeočkováním.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Českou republikou se šíří delta varianta koronaviru, která je násobně nakažlivější než doposud převažující alfa varianta. Šíření delty může zpomalit očkování. Která skupina by však měla mít prioritu?

Článek

V souvislosti se šířením nakažlivější delta varianty koronaviru se hovoří o posílení očkování konkrétních věkových skupin. Praha například minulý týden odstartovala kampaň na nalákání mladších ročníků, kterým se podle dostupných dat do očkování zatím příliš nechce.

Epidemiolog Jiří Beran v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že by se naopak mělo zabrat v očkování populace nad 60 let. Z této skupiny totiž stále není proočkováno přes 600 000 lidí.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Starší občany by upřednostnil i epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Je jednoznačné, že riziko nákazy je u starších ročníků podstatně vyšší a u mladších lidí delta nemá úplně závažný klinický průběh,“ uvedl Prymula.

Další oslovení experti se ale shodují, že klíčové je hlavně očkovat. A dostat vakcínu k co nejvíce lidem, bez ohledu na věkovou skupinu.

„Je potřeba v souvislosti s možností šíření delta varianty proočkovat co nejvíce lidí. Ideálně oběma dávkami, ale alespoň jednou. Starší ročníky jsou relativně hodně proočkované. Je tedy samozřejmě nutné proočkovávat i ty ostatní. Je to spíše o tom, očkovat všechny, kteří ještě očkovaní nejsou, než očkovat vyloženě jen mladší ročníky,“ říká viroložka a členka odborné skupiny MeSES Ruth Tachezy.

Podle ní je možné, že u starších lidí očkování nebude v dostatečné míře chránit delší dobu, protože s věkem imunitní systém spíše slábne a odpověď na očkování bývá slabší. Protože jsou ale starší jedinci rizikovější z hlediska vážného průběhu onemocnění, možná bude třeba právě starší a rizikové kategorie přeočkovat, stejně jako se to dělá u chřipky. Avšak data, ze kterých by jasně vyplývalo, jakou ochranu po vakcinaci senioři mají, zatím ještě nejsou.

Počítat s přeočkováním

„Jako skupina MeSES také navrhujeme, aby stát byl připraven na nákup vakcín pro případné přeočkování další dávkou, popřípadě dávkou upravenou s ohledem na nové varianty,“ dodává Tachezy.

K názoru Tachezy se přidává i prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Jsou tam dva pohledy a oba jsou pravdivé. U starších lidí je vyšší pravděpodobnost závažnějšího průběhu nemoci. U mladších zase vyšší pravděpodobnost nákazy, protože mají mnohem větší množství sociálních kontaktů.“

Podle Kubka je důležité přesvědčit zástupce starších generací, kteří až dosud z různých důvodů s očkováním váhali. „U mladých je zase velká rezerva v proočkovanosti, zároveň je tam šance rychle proočkovat velké množství lidí,“ pokračuje Kubek.

Za zásadní také považuje umožnit kombinace vakcín: „Například aby lidé, kteří mají první dávku AstraZenecy a ztratili k ní důvěru, mohli být naočkováni druhou dávkou Pfizeru. Z odborného hlediska tomu nic nebrání a v řadě zemí se to dělá.“

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rovněž tento týden v souvislosti se šířením delta varianty oznámil obnovení povinnosti prokázání se negativním testem při návratu do zaměstnání z dovolené. I toto dotazovaní odborníci kvitují jako adekvátní opatření.

„Teď už to riziko není takové, abychom testovali plošně veškeré podniky. Při tom návratu z dovolené to ale význam skutečně má, aby nedošlo k zavlečení různých mutací do pracovních kolektivů. To bych jednoznačně podpořil,“ míní Prymula.

Podle skupiny MeSES by toto opatření kromě zaměstnanců vracejících se z dovolené z Česka či zahraničí mohlo být rozšířeno i na další kolektivy, které představují podobné riziko.

„Toto opatření je v souladu se stanoviskem MeSES. Je to jeden ze způsobů, jak zamezit velkému importu a dalšímu rozsévání varianty delta. Doporučovali jsme také, aby se testovali lidé po návratu z nemocenské z jiného důvodu, než je onemocnění covidem. Mělo se to týkat i lidí, kteří přijdou jen na brigádu. Doporučovali jsme i testování obecně v rámci různých kolektivů vstupujících do společného prostoru,“ dodává Tachezy.

Reklama

Doporučované