Hlavní obsah

Jedna z největších firem chce povinně testovat dál. Většina začne asi v září

Ilustrační foto.

Reklama

Povinné testování zaměstnanců ve firmách je u konce. Hospodářská komora doporučuje podnikům spustit plošné testování znovu v září, kdy se děti budou vracet do škol. Ale například Škoda Auto bude povinně testovat dál.

Článek

Firmy nemusí od čtvrtka povinně testovat své zaměstnance na přítomnost koronaviru. Kontrola pracovníků byla však hlavním nástrojem s bojem proti šíření nákazy, což potvrzuje i Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory. „Testování ve firmách výrazně přispělo k útlumu koronaviru v zemi. Dokázalo odhalit bezpříznakové pacienty, kteří by nákazu roznášeli dál, což potvrzují data z firem, které zastřešuje Hospodářská komora České republiky.“

Hospodářská komora prováděla v průběhu celé pandemie řadu šetření, která se zabývala i průběhem testování pracovníků. Data sice nemusí odrážet realitu v celém Česku, podle Dira však výpovědní hodnotu mají: „Například šetření mezi 15. a 17. březnem na vzorku 565 zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají přibližně 271 550 pracovníků, ukázalo, že podíl záchytů nemoci ve firmách byl tehdy 0,73 procenta,“ uvádí.

„Výsledek naznačil, že jestliže podle Ministerstva průmyslu bylo testováno 3,2 milionu zaměstnanců, mělo testování 1× týdně potenciál odhalit přibližně 23 tisíc lidí týdně, tedy zhruba 100 tisíc lidí za měsíc, kteří by šli do práce nemocní, aniž by o tom věděli,“ upřesňuje Diro.

Anketa

Budete se v práci testovat i po skončení povinného testování?
Ano
13,8 %
Ne
80,8 %
Pracuji na home office
5,4 %
Celkem hlasovalo 1461 čtenářů.

Testování zpomalilo výrobu

Vzhledem k současné epidemické situaci budou hlavní riziko pro firmy představovat především zaměstnanci, kteří se vrátí z dovolených. „Pravidla testování a další pokyny v případě dovolených v zahraničí, například povinnost oznámení destinace nebo povinnost home office po určitou dobu po návratu, jsou již nyní ve firmách realitou a upravují je obvykle interní předpisy, “ dodává Diro.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že se zaměstnanci musí od pátku 9. července po návratu z dovolených prokazovat zaměstnavatelům negativním testem. U červených a tmavě červených zemí bude navíc dále platit samoizolace po dobu pěti dnů.

V některých provozech se kvůli testování zaměstnanců zpomalila výroba.
Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory

Většina podniků nebude podle Hospodářské komory v současné době provádět testování, především kvůli administrativní a finanční zátěži. Kromě samotných testů se náklady společností zvýšily i kvůli platům osob, které testování na pracovištích prováděly. Podle Dira navíc testování ovlivnilo i chod pracovišť.

„V některých provozech se kvůli testování zaměstnanců zpomalila výroba, například když se muselo čekat na posledního otestovaného zaměstnance, aby provoz byl spuštěn. Navzdory tomu ale bylo testování pro firmy levnější než náklady na další lockdown a další omezování ekonomiky.“

Hospodářská komora firmám doporučuje, aby si připravily testy a zaměstnance plošně otestovaly v průběhu září, když se vrátí děti do školy a lidé přijedou z dovolených. „Doporučujeme mít také zásobu testů, pokud by se situace opět zhoršila. Vláda by měla také připravit plán pro podzim s pandemií koronaviru. Podnikatelé se chtějí vyhnout riziku opětovného uzavření, zároveň odmítají, aby jim za případné zhoršení epidemické situace byla přičítána odpovědnost,“ vysvětluje Diro.

Nejsilnější preventivní nástroj

I když testování nebude povinné, větší společnosti i tak hodlají testy nadále nabízet. Skupina ČEZ například umožní svým zaměstnancům pokračovat v každotýdenním samotestování. „Dbáme především na zajištění bezpečného pracovního prostředí. Samotestování tak bude hrazené ze strany zaměstnavatele. Vnímáme, že vedle dodržování dalších pravidel, zejména tzv. 3R, jde o nejsilnější preventivní nástroj k tomu, abychom co nejrychleji zjistili, kdyby se v našich společnostech onemocnění covid-19 začalo znovu šířit, “ říká Barbora Peterová, tisková mluvčí Skupiny ČEZ.

Podle Peterové je proočkováno téměř 60 procent zaměstnanců, co se kritických zaměstnanců týče, vakcinací prošlo již 80 procent pracovníků. Skupina ČEZ měla ke konci loňského roku v Česku přes 22 tisíc zaměstnanců.

Škodovka testuje dál

Proces plošného testování se ve Škoda Auto nezmění. „Samotestování na pracovišti zůstává beze změny dle stávajících pravidel i po 1. červenci. To znamená, že zaměstnanci provádějí pravidelně a nejpozději po sedmi dnech antigenní test na pracovišti,“ říká tisková mluvčí automobilky Kamila Biddle. Výjimkou jsou zaměstnanci, kteří mají dokončené očkování.

Podle Biddle vynaložila Škodovka v průběhu pandemie více než miliardu korun na ochranu zdraví zaměstnanců. „V 25. kalendářním týdnu probíhala navíc distribuce 3 ks antigenních samotestů na každého zaměstnance. Tyto testy jsou určeny k samotestování doma těsně před návratem do práce po dovolené,“ dodává. Škoda Auto v současnosti v Česku zaměstnává více než 35 tisíc zaměstnanců.

Podle právníka Ondřeje Dostála, jenž se zaměřuje na zdravotní právo, není příliš pravděpodobné, že by společnosti mohly po svých zaměstnancích testování přímo vyžadovat.

Povinné testování by se v současné situaci mohlo týkat pouze úzkého spektra pracovišť.
Ondřej Dostál, právník

„Povinné testování by se v současné situaci mohlo týkat pouze úzkého spektra pracovišť. Umím si představit podobný požadavek na pracovišti, kde se vyskytují osoby s výrazně omezenou imunitou, například lékařská či pečovatelská pracoviště. Ale v rutinním provozu, například v montovnách, spíš ne,“ uvádí Dostál.

Reklama

Doporučované