Hlavní obsah

Od Googlu utekl k Uberu i s obchodním tajemstvím. Půjde do vězení

Foto: Wikimedia

Bývalý inženýr a zaměstnanec společností Google a Uber Anthony Levandowski (napravo) stanul před americkým soudem.

Reklama

Bývalý zaměstnanec společnosti Google Anthony Levandowski se přiznal ke krádeži obchodního tajemství. Soudce jeho čin označil za nejhorší krádež tohoto druhu, jakou kdy viděl. Levandowski si za svůj čin odsedí 18 měsíců vězení.

Článek

Bývalý inženýr americké technologické společnosti Google Anthony Levandowski byl odsouzen k 18 měsícům vězení za krádež obchodního tajemství Googlu souvisejícího s technologií pro samořízená auta. Krádeže se dopustil dříve, než přešel do společnosti Uber Technologies. Uvedla to agentura Reuters.

Pětasedmdesátiletý soudce William Alsup, který se téměř 50 let zabývá soudními spory v Silicon Valley, označil případ Levandowského za „největší krádež v oblasti obchodního tajemství, jakou jsem kdy viděl“. Také Levandowskému nařídil zaplatit více než 850 000 USD (18,8 milionu Kč) jako pokutu a úhradu nákladů vzniklých v souvislosti s vyšetřováním.

Prokurátor požadoval 27 měsíců vězení. Čtyřicetiletý Levandowski však požádal o roční domácí vězení a tvrdil, že v posledních letech má problémy s pneumonií, takže by ve vězení mohl zemřít, pokud by se nakazil novým koronavirem. Jeho právníci soudce požádali, aby vzal v úvahu, že vyšetřovatelé nenašli žádné důkazy, že by Levandowski některá obchodní tajemství Googlu po svém odchodu z firmy použil.

Soudce se nakonec rozhodl pro trest 18 měsíců a uvedl, že v případě kratšího odnětí svobody by dal každému dobrému inženýrovi do budoucna zelenou ke krádeži obchodního tajemství. Dodal, že Levandowski může nastoupit do vězení po odeznění pandemie nemoci covid-19.

„Jsme soudci Alsupovi vděční za to, že Anthonymu prozatím umožnil zůstat mimo vazbu vzhledem k mimořádným okolnostem způsobeným pandemií. Anthony hluboce lituje svých minulých rozhodnutí, a i když jsme zarmouceni, že bude muset trávit čas ve vězení, zůstává Anthony odhodlaný pokračovat ve své životní misi a budovat inovativní technologie ke zlepšení života lidí,“ citoval server CNN prohlášení právních zástupců Levandowského.

Levandowski si před odchodem z Googlu stáhl do svého soukromého laptopu více než 14 000 souborů, včetně vývojových plánů a konstrukčních návrhů. Po odchodu v roce 2016 vytvořil vlastní společnost pro samořízená auta Ottomotto, kterou později koupil Uber a Levandowski tam krátce vedl divizi samořízených aut, než ho v roce 2017 firma propustila.

Zatím není jasné, zda Levandowski bude schopen požadovanou částku zaplatit. Letos totiž podal žádost o osobní bankrot, když jiný soud rozhodl, že má zaplatit Googlu 179 milionů dolarů, což jsou převážně odměny, které obdržel za práci na samořízených autech, uvedla agentura AP.

Reklama

Doporučované