Hlavní obsah

Od Itálie po Irsko, zmapovali jsme rozmrazování Evropy

Foto: Profimedia.cz

Milánská městská doprava v režimu sociálního distancování (ilustrační fotografie).

Reklama

Stejně jako v Česku začínají tento týden mnohé státy rozvolňovat bezpečností opatření, která se zavedla ve snaze zabránit šíření nemoci covid-19. Netýká se to ale zdaleka všech.

Článek

Varšava připravuje třetí vlnu

Polská vláda se tento týden chystá analyzovat data a podle nich navrhnout třetí etapu uvolňování z celkových čtyř. Třetí vlna by mohla být navázaná na vývoj v jednotlivých regionech. Situace v zemi se sice zlepšuje, výjimkou je ale Slezsko, kde se nákaza šíří mezi horníky.

Omezení, která platí už dva měsíce, se začala uvolňovat 20. dubna. V rámci první etapy se znovu povolil vstup do lesů a parků, zvýšil se limit počtu lidí v obchodech a lékárnách i účastníků bohoslužeb.

Druhá etapa začala 4. května, kdy se znovu (v omezeném režimu) otevřela nákupní centra, hotely a noclehárny. Obnovil se provoz i některých kulturních zařízení. Od 6. května fungují znovu jesle a školky, záleží ale na rozhodnutí zřizovatele. Restaurace mohou obsluhovat na zahrádkách, kadeřnictví a kosmetické salony zůstávají zavřené.

Slovensko spojilo 2. a 3. etapu

Slovenská vláda minulý týden uvolňování omezení urychlila a spojila druhou etapu se třetí. Celkem mají být stejně jako v Polsku čtyři fáze. Od minulé středy mohou být otevřené zahrádky restaurací a hospod, knihovny, menší obchody a obchodní centra s počtem obchodů pod 35.

Po dvou měsících znovu mohou pracovat kadeřnictví, holičství a kosmetické salony. Personál musí mít povinně ochranný štít. Konat se už mohou bohoslužby i svatby, možné je i krátkodobé ubytování. Naopak dál zavřené zůstávají školy a divadla. Ve všech případech platí další nutná hygienická opatření a omezení. Kontroly na hranicích prodloužilo Slovensko do 27. května.

Budapešti se uvolnění netýká

Maďaři oznámili první uvolňování na konci dubna. V prvním květnovém týdnu se mohly otevřít obchody, pláže i venkovní zahrádky restaurací a kaváren. Minulý týden sice proběhly za přísných opatření písemné maturitní zkoušky, žáci se ale zatím do škol nevrátí. Až do 15. srpna platí zákaz konání akcí nad 500 účastníků.

Uvolňování neplatí pro hlavní město Budapešť, které registruje 70 procent všech odhalených případů nákazy. Pro metropolitní oblast dál platí omezení vycházení. Jedním z epicenter byl ve městě jeden z domovů důchodců.

Rakousko je napřed

Nejdříve, nejrychleji a podle jasného jízdního řádu začalo ve střední Evropě s uvolňováním protiepidemických opatření Rakousko. Už v polovině dubna se otevřely obchody do 400 metrů čtverečních, o dva týdny později pak otevřely všechny obchody. Tento pátek se mají v zemi znovu otevřít restaurace, 29. května pak mohou začít fungovat hotely. Ve všech případech platí hygienická opatření spočívající například v minimální metrové vzdálenosti.

Minulý týden rakouská vláda prodloužila do konce května zdravotní kontroly na hranicích. Vstoupit do Rakouska ze všech jeho sousedních zemí je nyní možné pouze přes vyhrazené hraniční přechody a za přísných podmínek. Každý musí mít u sebe lékařské potvrzení o negativním testu na koronavirus SARS-CoV-2. Hranice s Německem by mohla země „otevřít“ do začátku léta.

„Rebelující“ spolkové země

Německo je zhruba v polovině uvolňovacího plánu, nechává si ale „záchrannou brzdu“, kterou zatáhne při nárůstu případů na 50 na 100 000 obyvatel. Už o víkendu došlo k lokálními znovuzavedení restrikcí kolem tří ohnisek v Durynsku, Severním Porýní-Vestfálsku a Šlesvicku-Holštýnsku.

Od začátku epidemie celou situaci ovlivňuje to, že je Německo federace. Stejně jako se omezení zaváděla v jiné podobě a jinou rychlostí, tak se ve spolkových zemích i jinak uvolňují. Rozmrazování se sice s jednotlivými vládami snaží koordinovat kancléřka Angela Merkelová, některé spolkové země se ale vydaly vlastní, rychlejší cestou.

Patří k nim například Bavorsko. Ve vůbec nejvíce postižené zemi už se minulý týden otevřely obchody a do školek a škol se postupně mají vracet děti. Od příštího pondělí se otevřou restaurace s venkovním posezením a o další týden později i vnitřní prostory pohostinství. Hotely začnou fungovat na konci května. Merkelová chtěla, aby spolkové země postupovaly pomaleji.

Johnson Britům žádné velké uvolnění neslíbil

Scénář britského rozvolňování načrtl v neděli premiér Boris Johnson v předtočeném proslovu. Některé detaily ještě nejsou známy a podle deníku The Guardian je britská vláda dnes upřesní. To, co Johnson řekl, navíc platí jen pro Anglii. Už teď je ale jasné, že žádné velké uvolňování Spojené království nečeká.

Ve středu by měla začít první fáze. Britové v jejím rámci budou nově moci cvičit venku bez omezení a budou se moci opalovat či sportovat se členy jedné domácnosti. Dosud smí vyrazit ven jen jednou denně. Nadále nicméně bude platit povinnost sociálně se distancovat a vláda navíc souběžně s první fází zavede přísnější tresty pro ty, kdo pravidla poruší.

Druhá fáze přijde nejdříve 1. června. Mají se postupně otevřít některé obchody a školy, kam se podle Johnsona mohou vrátit žáci, které příští rok čekají závěrečné zkoušky. Třetí fáze se má spustit o měsíc později, pokud to vývoj situace umožní. V červenci by se mohly otevřít i restaurace, bary a další veřejné prostory.

Irská karanténa zůstává tuhá

Dlouho se k normálu nevrátí ani sousední Irové. Za týden se tam mohou ke svému zaměstnání vrátit lidé, co pracují venku. Nic dalšího ale irská vláda v nejbližší době uvolnit neplánuje.

Školy zůstanou zavřené do září, jesle a školky se otevřou od 29. června, a to jen pro děti klíčových pracovníků. Návštěvy vláda plánuje povolit od 8. června a od 29. červa se budou lidé moci vzdálit více než 20 kilometrů od svých domovů.

Svatby, křty a další menší akce budou povoleny od 20. července, ale jen pro rodinu a nejbližší přátele. Menší obchody obchodující s jiným než nezbytným sortimentem otevřou nejdříve 8. června, větší až 29. června.

Dvě Francie

Francie dneškem přechází do režimu takzvané progresivní karantény, kdy se země rozdělí na zelené a červené zóny podle míry výskytu nákazy. V červených zónách budou platit zvláštní pravidla.

Postupně se ode dneška začnou otevírat školky a základní školy, stejně jako většina obchodů. Restaurace, bary a kavárny zůstanou nadále zavřené.

Další kroky vláda zváží až podle toho, jak se situace vyvine, rozhodnutí by mělo padnout za další tři týdny.

Zahrádky dnes otevřely i ve Španělsku

Ve Španělsku je v chodu čtyřfázový plán uvolňování už od 4. května. Ode dneška si v tamních restauracích lidé mohou zajít na pivo na zahrádku, bary a restaurace nicméně neotevřou dříve než 10. června. I poté se budou muset dodržovat pravidla sociálního distancování, v hospodách bude muset být obsazeno maximálně 50 % kapacity.

S omezenou účastí se dnes otevírají i kostely a mešity.

Školy se mají částečně otevřít 26. května, půjde ale spíše o nouzový režim pro uskutečnění závěrečných zkoušek. Úplný návrat do lavic mladé Španěly čeká až v září.

V Itálii režim výrazněji povolí za týden

V Itálii došlo k mírným úpravám tvrdé karantény už na začátku měsíce. Lidé tam už venku mohou cvičit dál než 200 metrů od bydliště a smí i navštěvovat příbuzné v malých skupinách. Cesty mimo region jsou nadále zakázané. Povolené jsou i pohřby, ale pouze s účastí do 15 lidí.

Více obchodů, muzeí a knihoven se má otevřít přesně za týden. Od 18. května se mohou vrátit i kněží do kostelů a sloužit mše a sportovní týmy dostanou povolení ke skupinovým tréninkům. Restaurace a bary, které dosud smí vydávat jen objednávky s sebou, se mají otevřít prvního června, stejně tak i kadeřnictví a salony krásy.

Do lavic se italští studenti vrátí až v září.

Řecko povoluje otěže a přemýšlí, jak oživit turismus

V Řecku se dnes vrací žáci posledních ročníků do škol a nově otevřely i některé menší obchody.

Nákupní centra se otevřou až 1. června společně se zahrádkami restaurací a kaváren. Už od 4. května jsou v Řecku otevřené kostely pro individuální návštěvy za účelem modlitby, mše začnou 17. května.

Rovněž od 4. května jsou otevřené i pláže a řečtí vědci se mezitím snaží usilovně navrhnout funkční režim, který by umožnil bezpečné otevření země turistům už v létě.

Nizozemci na zahrádky vyrazí nejdříve za měsíc

V Nizozemsku se dnes lidé mohou nově vydat do kadeřnictví, salonů krásy i masážních salonů. Částečně se dnes otevřely i základní školy. Jde o první z pěti fází uvolňování, které naplánovala tamní vláda.

Až prvního června se otevřou zahrádky restaurací, stejně jako školky. O měsíc později se restaurace ve zvláštním sociálně distančním režimu otevřou i interiéry. Stejně tak i divadla a kina s omezenou účastí. V polovině léta zároveň otevřou i kempy a jiná nizozemská letoviska.

V září vláda možná povolí větší akce a kontaktní sporty.

V Belgii zavedli čtyřčlenné sociální bubliny

Specifické pravidlo platí od 10. května v Belgii. Domácnosti tam mohou přijmout návštěvu o čtyřech lidech, kteří pak už ale nesmí navštěvovat nikoho dalšího.

Ode dneška se v Belgii nově otevřely i některé obchody. Školy v omezeném režimu, kdy v jedné místnosti bude moci být maximálně 10 lidí, otevřou příští týden.

Restaurace, bary a kavárny Nizozemci nenavštíví dříve než 8. června.

Švýcarsko dnes otevřelo školy

Ve Švýcarsku se už dříve otevřela zahradnictví a kadeřnictví. Ode dneška už se ale otevřelo mnoho dalších obchodů.

Dneškem se rovněž otevřely švýcarské základní školy.

Benevolentní Dánsko

Zajímavá je situace v Dánsku, které začalo s uvolňováním už v půlce dubna a nyní spouští už druhou fázi. Ta začíná právě dnes otevřením obchodních center, restaurací i kaváren s podmínkou dodržování sociálního distancování.

Do škol, které se ve zvláštním režimu otevřely 14. dubna, se od 18. května nově vrátí i starší žáci ve věku 12–16 let. Kadeřnictví, masážní salony a salony krásy v Dánsku fungují už od 20. dubna. Společenské akce jsou dosud limitovány účastí do 10 lidí.

Třetí fáze má začít 8. května a spočívá v otevření muzeí, kin, zoologických zahrad a vnitřních sportovišť. Čtvrtá fáze, kdy se mají otevřít i kluby a bazény, je v plánu na začátek srpna.

Reklama

Doporučované