Hlavní obsah

Oddělování dětí nelegálních přistěhovalců může skončit, Trump chystá speciální dekret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Sněmovna reprezentantů projedná úpravu imigračního zákona.Video: Reuters

 

Reklama

Dolní komora amerického Kongresu bude ve čtvrtek hlasovat o úpravě zákona o migraci. Oddělování dětí od rodičů by tak mohlo skončit. Americký prezident Donald Trump oznámil, že podpoří jakýkoliv zákon, který kritickou situaci vyřeší. Navíc se chystá vydat vlastní migrační dekret.

Článek

Sněmovna reprezentantů USA bude ve čtvrtek hlasovat o návrhu zákona, který by ukončil spornou praxi oddělování dětí od rodin migrantů, které přišly do země nelegálně. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa zpřísnila postup proti přistěhovalcům bez dokladů, což vyústilo v odebírání dětí migrantů jejich rodičům. Fakt, že od května do začátku června úřady takto odebraly přes 2300 dětí, vyvolává kritiku nejen ze strany americké veřejnosti, ale také v zahraničí.

Plánované čtvrteční hlasování oznámil republikánský předseda sněmovny Paul Ryan. Schvalovací proces nicméně není jednoduchý, protože republikáni nejsou jednotní v přístupu k migrační otázce, což vyústilo ve vznik dvou republikánských návrhů.

Server ProPublica zveřejnil nahrávku plačících dětí. Podívejte se, jak to v často improvizovaných centrech pro uprchlíky vypadá:

Video: Nela Vejvodová, AP, Reuters

Zatímco postoj konzervativců je nekompromisní a nedává ilegální migraci žádnou šanci, umírněné křídlo strany chce zákonem ochránit aspoň mladé přistěhovalce, kteří se v USA ocitli jako děti. Finance na budování zdi na americko-mexické hranici a zpřísnění hraničních kontrol, což jsou Trumpovy požadavky, obsahují oba návrhy.

Ryan ještě nedávno kongresmany ujišťoval, že umírněný návrh, který má naději na schválení, má prezidentovu podporu. Trump ale následně novinářům řekl, že umírněnou verzi rozhodně nepodepíše. V úterý však na schůzce s vedením republikánské většiny v Kongresu prohlásil, že vzhledem k sílící nevoli ohledně rozdělování rodin podpoří kterýkoli z imigračních zákonů, který projde Sněmovnou reprezentantů.

Nynější krize, jež podle Trumpa vyplývá z neochoty demokratů reformovat imigrační zákony, je odrazem zpřísněného postupu vůči nelegální migraci. Migranti, kteří bez povolení vstoupí do USA, nyní putují do vazby a jejich děti do internátní péče.

Kvůli rozdělování rodin se na Washington s žádostí o nápravu obrátili i někteří zahraniční představitelé. Britská premiérka Theresa Mayová vyjádřila hluboké znepokojení nad obrázkem dětí držených v klecích a kanadský premiér Justin Trudeau označil oddělování dětí za špatné a nepřijatelné.

Trump podepíše dekret o migraci

Donald Trump chce ještě ve středu podepsat exekutivní příkaz, který umožní dětem zadržených přistěhovalců zůstat s rodiči.

Trump nejprve novinářům řekl, že se velmi brzy chystá podepsat něco o migraci. Podrobnosti neupřesnil, uvedl jen, že to bude mít preventivní charakter. Následně se objevily v médiích zprávy, že ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová připravuje pro Trumpa návrh dekretu, který by zastavil kritizovanou praxi oddělování dětí od rodičů.

Následně Trump oznámil, že dekret podepíše ještě před odletem do Minnesoty, kde pořádá setkání se svými příznivci.

Reklama

Související témata:

Doporučované