Hlavní obsah

Odklad „lex Dukovany“ neprošel. Opozice tlačí na vyřazení Ruska a Číny

Foto: Shutterstock.com

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

aktualizováno •

Opozičním poslancům se nepodařilo odložit zákon o Dukovanech. Zákon prošel druhým čtením.

Článek

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek pokračovala v mimořádné schůzi týkající se takzvaného lex Dukovany. Opoziční strany usilovaly o přerušení projednávání zákona do doby, než se vyřeší bezpečnostní rizika spojená s dostavbou jaderné elektrárny. To se jim prosadit nepovedlo.

Zákon prošel druhým čtením, prošla sedmidenní zkrácená lhůta pro třetí čtení. Poslanci by se tak do třetího čtení měli pustit začátkem prosince.

„Vzhledem k tomu, na kolik desetiletí tímto budeme ovlivňovat budoucnost České republiky, dávám návrh na přerušení do doby projednání v bezpečnostní radě státu,“ navrhl poslanec hnutí STAN Jan Farský. Bezpečnostní rada státu se i kvůli Dukovanům měla sejít toto pondělí, byla však zrušena.

„Ve chvíli, kdy premiér říká, že není kam spěchat, kdy se ruší bezpečnostní rada státu a lidé bez mandátu vylétají jednat do Moskvy, bychom to neměli schvalovat,“ dodal v narážce na plánovanou cestu prezidentova poradce Martina Nejedlého do Moskvy. Spekuluje se o tom, že Nejedlý chce v Rusku řešit právě dostavbu Dukovan, Nejedlý to popírá.

Zejména opoziční poslanci požadují po vládě, aby více řešila bezpečnostní zájmy Česka v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny a promítla je také do zadávacích podmínek tendru. Jde jim zejména o možné vyřazení firem s vazbami na Ruskou federaci a Čínu.

„Pokud vláda bude v tendru pokračovat, chtěli bychom slyšet, že opravdu nebude oslovovat Rusko nebo Čínu. V souvislosti s cestou pana Nejedlého za státní peníze do Moskvy bychom si také měli dát velký pozor, jestli tady nedochází k nějakému Nejedlého tunelu,“ upozornila poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která po představitelích vlády zároveň požadovala, aby na příští schůzi zařadili informační bod týkající se Dukovan.

Premiér Andrej Babiš se před několika dny vyjádřil, že on sám je s ohledem na blížící se volby do Poslanecké sněmovny spíš pro to, aby se tendr na dostavbu jaderné elektrárny odložil.

V souvislosti s Nejedlého cestou do Moskvy vyzval pirátský poslanec Jan Lipavský ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby Martinu Nejedlému odebral diplomatický pas.

„Kancelář prezidenta republiky si na to pronajímá soukromé letadlo, což při existenci vládní letky považuji za plýtvání penězi daňových poplatníků. Je to plivnutí do jejich tváře i v téhle ekonomické situaci,“ uvedl Lipavský, podle něhož se návštěva děje s posvěcením ruské vicepremiérky.

Vložit do situace by se podle něj měl i premiér Andrej Babiš (ANO). „Je na Andreji Babišovi, aby tomu zatnul tipec,“ dodal Lipavský. Babiš na prosbu o vyjádření nereagoval.

Redakce oslovila s prosbou o reakci i ministra zahraničí. Podle Tomáše Petříčka by měl být diplomatický pas využíván pouze k pracovním účelům spojeným s výkonem funkce, kvůli které byl vystaven. „Proto předpokládám, že budu informován o obsahu cesty. Stejně tak by měla kancelář prezidenta objasnit cíl návštěvy i veřejnosti,“ napsal ministr Seznam Zprávám.

Odebrat diplomatický pas jeho držiteli je podle ministra zahraničí možné jen v případě, že skončí ve funkci nebo s pasem spáchá trestný čin či přečin. „Ani jedno z toho se nestalo,“ dodal.

Nejedlý do Moskvy neletí sám. Podle informací Deníku N s ním měli letět dva další lidé. Mezi schválenými jmény v delegaci měl být podle deníku i kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář a nejmenovaná žena.

V souvislosti s cestou se ozvala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která vyzvala k tomu, aby poslanci snížili rozpočet prezidentské kanceláře na zahraniční cesty.

Reklama

Doporučované