Hlavní obsah

Odejdou kvůli EET vietnamští obchodníci do zahraničí? Podnikatelé se připravují na druhou vlnu evidence

Studio Seznam: O tom, co přinese druhá vlna EET, diskutují Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí, Zdeněk Juračka z Asociace českého tradičního obchodu a Ladislav Minčič z Hospodářské komory.

 

Reklama

Přesně za měsíc musí začít evidovat své tržby násobně více podnikatelů než v prosinci. Silnou skupinou budou vietnamští podnikatelé.

Článek

Od března se do elektronické evidence tržeb musí připojit dalších zhruba 250 tisíc obchodníků. Jde o násobně větší počet podnikatelů než v prosinci, kdy se připojilo okolo 40 tisíc hospodských a hoteliérů.

Ke konci ledna si o autentizační údaje, které jsou nutné k přihlášení k evidenci, zažádalo okolo 50 tisíc podnikatelů. Dalších dvě stě tisíc to bude muset zvládnout během února.

„I když dodavatelů kas je hodně, tak na některé z nich může být takový nápor, že to nebudou zvládat,“ varovala obchodníky Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Jedním ze symbolů druhé vlny se stali vietnamští obchodníci. Evidovat bude muset začít asi dvacet tisíc z nich. „Myslím, že budu muset zdražovat zboží. Kolik, to nevím. Není to jednoduché. Hodně Vietnamců může zavřít krám nebo malou restauraci a jít jinam, třeba do Německa,“ říká vietnamský podnikatel Kuba, který provozuje obchod v Chomutově.

Jak bude vypadat druhá vlna EET? Stihnou obchodníci přípravu? A zvládne evidence násobný příchod nových podnikatelů? Pusťte si speciál studia Seznam Zprávy.

Hosté studia:

• Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí

• Zdeněk Juračka z Asociace českého tradičního obchodu

• Ladislav Minčič z Hospodářské komory

Reklama

Doporučované