Hlavní obsah

Odměna za vedení milion akcií. Apple ocenil svého šéfa

Foto: Wikipedia - Austin Community College

Generální ředitel společnosti Apple Tim Cook dostane odměnu za vedení firmy.

Reklama

Nástupce Steva Jobse získá odměnu za vynikající vedení firmy. Generální ředitel Applu Tim Cook dostane dva balíčky, které mu mohou vynést až milion akcií. Miliardář bude tímto způsobem oceněn vůbec poprvé.

Článek

Americký technologický gigant Apple uděluje svému generálnímu řediteli Timu Cookovi nové balíčky akcií, které by mu mohly do roku 2025 poskytnout až milion cenných papírů.

Hodnota balíčků činí 76 až 114 milionů dolarů v závislosti na ceně akcií společnosti Apple. Agentura Bloomberg uvedla, že tato kompenzace je pro Cooka novým důvodem, proč by měl nadále řídit největší technologickou firmu na světě.

„Tim přinesl do své role výkonného ředitele bezkonkurenční inovace a ukázal, co znamená vést firmu s hodnotami a integritou,“ uvedlo představenstvo společnosti Apple. „Poprvé za téměř deset let udělujeme Timovi nový akciový grant, který se postupem času promítne jako uznání jeho vynikajícího vedení s velmi optimistickou budoucností společnosti Apple.“

Kapitál bude Cookovi dodán ve dvou balíčcích. První z nich zahrnuje 333 987 omezených akciových jednotek, které se dělí na třetiny v letech 2023, 2024 a 2025. Druhý balíček obsahuje 333 987 jednotek, které budou Cookovi uděleny 1. října 2023, a je založen na relativním výkonu společnosti Apple v následujících třech letech.

Cook tedy z těchto ocenění nemusí dostat vůbec žádné, nebo si může naopak polepšit. Pokud všechno půjde dobře, může získat celkem milion akcií.

Hodnota společnosti Apple v posledních letech prudce vzrostla. Svou zásluhu na růstu akcií má i Cook, protože pomohl společnosti prodávat nové iPhony, hodinky, AirPody a různé digitální služby. Odrazil přitom dopady obchodní války mezi USA a Čínou. Stejně tak neposlala technologického giganta do krize ani globální pandemie koronaviru.

Balíčky představují první ocenění v podobě akcií, které firma Cookovi poskytla od doby, kdy byl jmenován generálním ředitelem Applu. Devětapadesátiletý manažer sice neuvedl, že plánuje odchod z funkce, ale diskuse na téma jeho nástupce byla hlavním bodem nedávné schůze představenstva a výkonného týmu společnosti Apple.

Kromě Cooka byl novými akciemi oceněn také provozní ředitel společnosti Apple Jeff Williams, finanční ředitel Luca Maestri a hlavní právní poradkyně Kate Adamsová. Dostali menší balíčky, ale platí pro ně stejná pravidla jako pro generálního ředitele.

Výkonný ředitel Applu se stal letos miliardářem, ale část svého bohatství už rozdal. Cook je v čele firmy od srpna roku 2011, kdy ve funkci nahradil Steva Jobse.

Reklama

Doporučované