Hlavní obsah

Poslední den. Nejpozději zítra musí být odevzdáno daňové přiznání

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli koronavirové pandemii Ministerstvo financí dvakrát odložilo termín pro podání daňového přiznání. Ten připadá na 18. srpna a jeho nedodržení může daňové poplatníky vyjít draho.

Článek

Co je dobré vědět?

Přiznání k dani z příjmů je možné odevzdat nejpozději 18. srpna.

Při pozdním podání budou účtovány pokuty už od 1. dubna.

Daňové přiznání je možné předat buď osobně na podatelně finančních úřadů, poslat poštou, nebo doručit elektronicky.

Finanční správa už přijala přes milion a půl daňových přiznání, tisíce stále ještě chybí.

Podání daňového přiznání připadá tradičně na 1. dubna, respektive na 1. července pro osoby, kterým přiznání zpracovává daňový poradce, případně mají lhůtu prodlouženou ze zákona. Za pozdní podání potom hrozí finanční sankce.

V letošním roce mohou poplatníci daně z příjmů fyzických a právnických osob přiznání odevzdat až 18. srpna. Až do tohoto dne se promíjí pokuta za pozdní podání a úrok za pozdě zaplacenou daň. Nejpozději zítra však musí být daň také uhrazena.

Pokud se tak nestane, čekají na poplatníky zmíněné sankce. Ty se ovšem nepočítají od 18. srpna, ale už od původní lhůty podání, tedy od 1. dubna, případně 1. července. Peníze navíc by tak bylo nutné uhradit například od prvního dubnového dne až do data podání daňového přiznání.

Při zpoždění jen o několik dní bude pokuta činit minimálně 4,5 procenta z vyměřené daně (sankce za 90 dní). Minimální výše pokuty je pak 500 Kč.

Daňový poplatník má několik možností, jak přiznání podat. Tradiční cestou je podání osobně na podatelnách finančních úřadů. V poslední možný den odevzdání budou úřední hodiny finančních úřadů a jejich územních pracovišť rozšířeny - otevřeno budou mít od 8 do 17 hodin. Další cestou podání v listinné podobě je poslání poštou.

Podat přiznání je možné také elektronicky. Dokonce povinně tak musí učinit každý poplatník, který má zpřístupněnou datovou schránku. V případě elektronického podání mohou všichni plátci využít právě datovou schránku, nebo aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu.

Podle dat Finanční správy chybělo minulý týden ještě asi sedm procent všech přiznání.

Nejpozdější datum podání daňového přiznání se měnilo kvůli koronavirovým opatřením. Posouvala se také lhůta pro odevzdání přehledů o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a pro správu sociálního zabezpečení.

Zatímco pojišťovny požadovaly podání příslušného dokumentu nejpozději do 3. srpna, přehled pro sociální správu je ještě možné podat bez hrozby dalších sankcí. Konkrétně je stanoven termín 18. září, ve stejný den také musí být uhrazen doplatek pojistného. Termín tak úřady stanovily přesně měsíc po hraničním dni na podání přiznání k dani z příjmů.

Reklama

Doporučované