Hlavní obsah

Odposlouchává BIS Nejedlého? Nevíme, může to být živá kauza, říká poslanec

Foto: Seznam Zprávy

Poslanec ANO a člen komise pro kontrolu BIS Robert Králíček.

Reklama

V Poslanecké sněmovně ve čtvrtek jednali zákonodárci o nejnovější kauze týkající se BIS. Postavili se na stranu pověřeného ředitele služby Michala Koudelky.

Článek

Komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) ve čtvrtek na svém uzavřeném jednání přijala usnesení, že BIS neodposlouchávala za ředitelování Michala Koudelky žádné z nejvyšších ústavních činitelů a zpravodajskou techniku využívá v souladu se zákonem.

Koudelka na výboru také uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) nežádal o ukončení prověřování jakékoli osoby. To přitom tvrdil prezident Miloš Zeman.

Podle poslance ANO Roberta Králíčka, který se jednání účastnil, na parlamentní půdě nezazněly konkrétní informace o odposleších okolí prezidenta Miloše Zemana, například jeho neformálního poradce s nadstandardními kontakty v Rusku Martina Nejedlého.

Připustil, že to může znamenat, že takové odposlechy mohou pokračovat. „Teoreticky to může být stále živá kauza,“ řekl Králíček.

Co zásadního dnes na uzavřeném jednání sněmovní komise zaznělo?

Pro mě byla zásadní informace, že pan premiér nevyvíjel žádný nátlak na pana ředitele BIS k zastavení prověřování jakékoli osoby.

Je to ale v tuto chvíli tvrzení proti tvrzení. Veřejnost důkazy vzhledem k jejich utajovanému charakteru nemůže vidět.

Já důvěřuji panu premiérovi a panu řediteli Koudelkovi, kterého podporuji konzistentně čtyři roky. Jestliže klíčovým svědkem má být pan Mynář, který je tuším i trestně stíhán a má kolem sebe řadu kauz, a má být tím, kdo má usvědčit pana premiéra ze lži, tak si asi každý musí udělat obrázek sám.

Plyne tedy z těch vašich informací, že prezident republiky v této věci lhal?

Pan prezident mohl mít nějaké mylné informace, tak asi řekl nějakou informaci, která se nezakládá tak úplně na pravdě.

Jaké informace jste se dozvěděli o možném odposlechu okolí pana prezidenta? V základním usnesení z jednání výboru je, že nebyli za Koudelkova mandátu odposloucháváni nejvyšší ústavní činitelé a že sledovací technika byla použita v mezích zákona.

O konkrétních věcech se mluvit nemůže, to by bylo porušení zákona. Takže jsme se v obecné rovině dozvěděli, že jakékoli odposlechy, pakliže jsou, jsou nasazeny v souladu se zákonem. Nemáme indicie, že by BIS odposlouchávala kohokoli nelegálně.

O konkrétních osobách, které ale zmínil prezident Zeman, jste tedy nemluvili? Říkáte, že by to bylo porušení zákona. To platí v případě, že je to stále živá kauza, o té pak nesmí mluvit ani ředitel BIS na parlamentní půdě. Znamená to tedy, že to je stále živá kauza?

Teoreticky to stále může být živá kauza.

Předložil pan ředitel nějaké konkrétní důkazy o nasazování techniky, nebo je to na jeho dobré slovo?

Informace, které tam byly řečeny, nám dostačují k tomu, abychom přijali usnesení v tom zmíněném znění. Vzhledem k tomu utajenému formátu jednání nemohu být konkrétní.

Co to znamená pro tuto kauzu, bude se to ještě dále řešit, nebo tím to pro vás končí?

Pro mě osobně ta kauza je uzavřená. Pan prezident ani jeho okolí se oficiálně neobrátili na naši komisi či orgány činné v trestním řízení. Nevznesli požadavek s námi jednat, doložit své výroky, abychom mohli hodnotit, zdali se zakládají na pravdě. Já nevím, co bychom dále zjišťovali. Pro mě je to uzavřené.

Proč se znovu podle vás propírá BIS?

Pro mě je to trvalý postoj pana prezidenta vůči BIS a vůči panu Koudelkovi. Pan ředitel je pro mě profesionál, který BIS řídí dlouhodobě dobře. Stejně tak BIS není jen o panu Koudelkovi, pracuje profesionálně dobře, ať už s panem ředitelem, nebo bez něj. Tyto výroky jsou pro mě zbytečné a smutné, protože BIS se má věnovat své práci. Je před volbami, jsou tu možné dezinformace a BIS by neměla být mediálně propírána ze strany jakýchkoli politiků či činitelů, určitě jí to ubližuje.

Reklama

Doporučované