Hlavní obsah

Odvážná práce při odhalování šmejdů. Janek Rubeš získal prestižní novinářskou cenu

Janek Rubeš přebírá ocenění za svoji práci.

Reklama

Janek Rubeš je novým držitelem ceny Novinářská křepelka udělované Českým literárním fondem pro mladé a nadějné novináře do 33 let věku. Cenu převzal v Havlíčkově Brodě. Ocenění získala za svoji práci i Andrea Procházková z Respektu.

Článek

V hlavní kategorii byl v Havlíčkově Brodě oceněn cenou Karla Havlíčka Borovského komentátor David Klimeš za své věcné ekonomické komentáře pro Ekonom a Hospodářské noviny.

Porota udělila Jankovi cenu za odvážnou investigativní žurnalistiku, se kterou dlouhodobě odhaluje špinavé praktiky pražských taxikářů, směnárníků a dalších tzv. šmejdů. Ten sám o sobě říká, že se považuje hlavně za „kluka s kamerou a Prahu má rád jako svoji mámu. Někdy ho prý zlobí, ale stejně ji miluje.”

„Já nemám talent a píli, ale mám štěstí, že se obklopuji skvělými lidmi, jako je například můj kolega Honza Mikulka. Je skvělé, že si mohu v Seznamu točit svoje videa a ještě mě za to někdo platí,“ poděkoval Janek Rubeš za svoji cenu. Ve svém projevu reagoval i na milá slova legendy české novinařiny a kolegy ze Seznamu Josefa Klímy, který ocenil jeho energii, talent i to, jak mění život v hlavním městě.

V rámci své práce Janek Rubeš nadzvedl ze židle a „proslavil“ už řadu podvodníků v hlavním městě. Utíkali před ním ruličkáři s falešnými rubly. Nenávídí ho řada majitelů podvodných směnáren, které sprostě okrádají turisty. Několikrát se ho pokusili fyzicky napadnout falešní mniši i nepoctiví taxikáři.

Honest Guide: Ruličkáři v Praze.Video: Seznam Zprávy

Upozorňuje na řadu dalších problémů, které politici a úřady dlouhodobě přehlíží. Ve dvojici s Honzou Mikulkou v rámci svého videoprůvodce Honest Guide vás vzali i na řadu pozitivních míst Prahy.

Prošli jste s nimi po zajímavých místech, ukázali vám hospody s nejlepším pivem v Praze i místa, kam si zajít zaběhat, na piknik i do nevšedních míst Prahy. Jejich práce a videa slaví velký úspěch i u zahraničních turistů. Nejúspěšnější epizody mají miliony zhlédnutí.

Foto: Seznam Zprávy

Janek Rubeš na slavnostním vyhlášení ceny.

Janku, gratulujeme!

Honza Mikulka, kameraman a spoluautor Honest Guide:

Nejradši mám, když Janek v redakci není – protože to znamená, že někde pobíhá, hádá se, objevuje, ukazuje, poslouchá, radí se. Žije tím městem a místem, což se projevuje ve všem, co dělá. Nemá načtený nějaký tabulky, ale má to zažitý. A na všem, co dělá, je to znát. Díky za vše, kámo, a gratuluju!

Jakub Unger, šéfredaktor Seznam Zprávy a Televize Seznam:

Janek vyzařuje něco, co vnímám i u mnoha dalších novinářských kolegů, které v redakci Seznamu máme. Když pozoruju jeho práci, září z ní svoboda a radost dělat věci tak, jak jim sám věří.

Filip Horký, vedoucí zpravodajství Televize Seznam:

Nezná lenost. Neexistují limity jeho nadšení do novinářské práce. Má rozhled a nápady ze světa. A pořád zůstává člověkem. Není líný udělat několik kroků navíc, aby dodal skvělou reportáž, všímá si lidí a běžných problémů kolem sebe. Janku, díky za Tvoji energii a přístup!

Filip Vích, social media editor:

Úsměv od ucha k uchu, nadšení do práce, odhodlání měnit i maličkosti kolem sebe k lepšímu a také pravidlo, že novinář nemá sedět v kanceláři u počítače. Janku, kamaráde, naučil si mě o naší práci řadu věcí. Je skvělé sledovat vaše videa s Honzou a vidět to, jak pomáháte vytvářet dobrý obraz o Praze. Jsem rád, že u toho mohu být s vámi. Gratuluji a díky za všechno!

Reklama

Doporučované