Hlavní obsah

Odvolat ministra Vojtěcha? Jednou už to někdo říct musel, říká hejtman

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický vyzval k výměně ministra zdravotnictví.

Reklama

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický v sobotu vyzval k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Premiér Andrej Babiš takový návrh odmítl s tím, že na výměnu ministra není vhodná chvíle.

Článek

„Opět selhání na Ministerstvu zdravotnictví. Ministrem by měl být Prymula. On jediný je schopný zvládnout celou situaci. A je odborník.“

Tak v sobotu dopoledne reagoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) na to, že dodávky zdravotnického materiálu a ochranných pomůcek od Ministerstva zdravotnictví byly opět menší, než ministerstvo slibovalo.

„Slyším rozhořčení od všech kolegů a jednou to někdo nahlas říct musel,“ říká hejtman ke své výzvě a dodává, že všichni hejtmani jako hlavní osobnost vnímají právě ministrova náměstka, epidemiologa Romana Prymulu.

Premiér Babiš návrh odvolat ministra Vojtěcha odmítl.

Vyzval jste premiéra k výměně ministra zdravotnictví. Byly to v tu chvíli jen emoce, nebo si za výzvou stále stojíte?

My jako kraje se setkáváme a konfrontujeme s realitou. Sliby a informace, které byly ještě včera ve 12 hodin platné, už večer platné nebyly. Slyším rozhořčení od všech kolegů, akorát nikdo to neříká nahlas. A jednou to někdo nahlas říct musel. Nyní je na panu premiérovi, jak se k tomuto postaví. Já jemu osobně držím pěsti, ale opravdu není možné, abychom se dostali do té situace, v jaké nyní jsme.

Premiér před chvílí v ČT řekl, že nebude ministra odvolávat, protože na to není vhodná chvíle. Budete na něj tlačit?

Já jsem pouze pojmenoval situaci a všechno ostatní je už na panu premiérovi. Myslím, že i kolegové se jasně hlasitě vyjádřili, že nesouhlasí s tím, jak probíhá distribuce materiálu. A v této chvíli je to skutečně věcí pana premiéra, protože on jmenuje a odvolává ministry.

Vy sám jste s ministrem Vojtěchem hovořil? Řekl jste mu, co se vám nelíbí?

My jsme výhrady prezentovali už opakovaně i na setkání, které bylo s panem premiérem před více než 14 dny. Pokračuje to dále. Naším jednoznačně identifikovaným partnerem je pan profesor Prymula, protože všichni hejtmani na něj mají telefon a jsou s ním v kontaktu. Takže já vnímám tuto osobnost na Ministerstvu zdravotnictví jako tu hlavní.

Problém je jen v zásobování ze strany Ministerstva zdravotnictví?

Paradoxní na tom celém je, že naše krajská nemocnice a zdravotnická záchranná služba ještě ze zásilky, která přiletěla včera, neobdržely nic, zatímco kraj a jeho ostatní organizace a poskytovatelé sociálních a zdravotních služeb již nyní mají k dispozici na obcích s rozšířenou působností k vyzvednutí respirátory, respektive v pondělí je budou mít k dispozici. To znamená, že něco není v pořádku, když na jedné straně to, co proběhne standardním způsobem prostřednictvím zásobování z Ministerstva vnitra je výrazně rychlejší než zásobování těch, kteří jsou v první linii. Na nás je celá řada dotazů od lékařů a sester, jak to bude se zásobováním zdravotnickým materiálem a my bohužel musíme říkat: čekáme, čekáme. A nyní, když jsme dostali dodávku, tak je zkrácená, a ti, kteří to potřebují v první linii, to ještě neobdrželi.

Říkal jste, že dodávku vám zkrátili o pětinu. Kde vám teď ochranné pomůcky budou chybět?

Nebudou chybět jenom nám, ale samozřejmě zdravotní péči. My totiž máme za úkol distribuovat tento materiál až po koncového lékaře. To znamená každý lékař, dětský lékař, praktický lékař, zubař, specialisté v ambulancích na tento materiál čekají. A ve chvíli, kdy máte avízo 26,5 tisíce a dostanete jen 22 tisíc, tak je to velmi zásadní rozdíl. To je zkrácení o 20 procent. Pochopitelně my jsme neustále bombardováni, kdy přijdou dodávky, my je určitě nezdržujeme, my máme nastaven systém, že de facto do 6 hodin od obdržení, ale bývá to výrazně rychleji, se materiál dále posílá na mezisklady a dál.

Byli jste tím postaveni před volbu, že někomu musíte dát menší příděl nebo mezi příjemci vybírat?

Výrazně se krátí všem. Máme nastavený systém tak, že máme připravenou tabulku, kde jsou přesně dané vzorce až po jednotlivé ordinace. Tabulka je probraná a právě s lidmi z terénu v rámci krizového řízení. Jednou jsme do systému zadali po avizovaném počtu 26,5 tisíce pro náš kraj a nastavili jsme na to systém a ten se musel teď přepracovávat, protože reálně bylo dodáno 22 tisíc.

Už máte slíbené i konkrétní objemy materiálu ze zásilek, které jsou nyní na cestě?

Prozatím tomu tak není. Zatím vyčkáváme na další závozy. Před asi deseti dny jsme společně jako kraje objednávaly další zavážku, tam je předpoklad, že Pardubický kraj by měl 10 tisíc respirátorů, ale vyčkáváme.

Reklama

Doporučované