Hlavní obsah

Ohnisko covidu ve Vojtěchově úřadu narůstá. Dotklo se už více než 150 lidí

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

V okolí ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se objevili další pozitivně testovaní na nový typ koronaviru. Koronavirem se nakazil také blízký podřízený hlavní hygieničky.

Článek

Na Ministerstvu zdravotnictví evidují po hlavní hygieničce Jarmile Rážové další případy pozitivně testovaného úředníka.

Onemocnění novým typem koronaviru se například prokázalo také u jednoho ředitele odboru, který spadá právě pod Rážovou.

Seznam Zprávám to potvrdili tři zaměstnanci z Ministerstva zdravotnictví. Jeho mluvčí Gabriela Štěpanyová ani hlavní hygienička Rážová zatím na dotazy nereagovaly.

Mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík uvedl, že pozitivně byli testováni zatím další čtyři lidi. Hygienici zatím vyhodnotili celkem 157 kontaktů, kterým se nařizuje karanténa či se odesílají na testování.

„Z uváděného prozatímního celkového počtu jde o 125 osob z prostředí šetřeného pracoviště, 23 lidí z oblasti hromadných sdělovacích prostředků, 7 dalších pracovních kontaktů a 2 kontakty z osobního soukromého prostředí,“ popsal Boublík.

Seznam Zprávy už ve středu napsaly, že pozitivní test na koronavirus má rovněž šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Rážová i Dušek se přitom s dalšími členy Centrálního řídícího týmu účastnili úterního jednání s premiérem na Úřadu vlády. Přítomen byl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, plukovník Petr Šnajdárek nebo vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Vojtěch ve středu uvedl, že jeho test byl negativní. Stejně jako někteří další zaměstnanci ministerstva musel ale do desetidenní karantény.

„Pan ministr pracuje na dálku. Na Ministerstvu zdravotnictví ho zastupuje náměstek Vrubel,“ napsala Štěpanyová.

Vedle náměstka ministra Filipa Vrubela jsou v úřadu také další náměstci Helena Rögnerová a Radek Policar. „Jsem po dovolené a nejsem v karanténě,“ uvedl Policar.

Testy na nový typ koronaviru podstoupili podle informací Seznam Zpráv i další zaměstnanci ministerstva. U těch, kteří spadají pod náměstkyni Rögnerovu a hlavní hygieničku Rážovou, jsou negativní. Stejně tak u Heleny Rögnerové.

Výjimkou je zatím jen zmíněný ředitel odboru.

Na ministerstvu je už delší dobu povinné nošení roušek.

„Na Ministerstvu zdravotnictví byla na základě zjištěné skutečnosti ihned zavedena režimová opatření, jako je povinnost nosit roušky - a část zaměstnanců bude z preventivních důvodů pracovat z domova,“ uvedla dříve mluvčí resortu Štěpanyová.

Reklama

Doporučované