Hlavní obsah

Ohrožený Chovanec. Může ho vystřídat jediná naděje Sobotkových kritiků

Čtyři věci, kterými Sobotka v posledních týdnech naštval spolustraníky.

 

Reklama

Sociální demokraté jsou naštvaní na lídra Sobotku, možná to za něj odnese ministr vnitra Milan Chovanec.

Článek

Ministr vnitra Milan Chovanec byl ještě před měsícem jednoznačným favoritem na prvního místopředsedu ČSSD. Na březnový sjezd dostal nominace z 12 krajů a jeho jediný konkurent Jeroným Tejc jenom tři.

Jenže během několika týdnů se v sociální demokracii hodně změnila atmosféra. Straníky několikrát popudil předseda Bohuslav Sobotka, a pokud se ho rozhodnou potrestat, může to spíš než on odnést na sjezdu jeho spojenec na Ministerstvu vnitra.

Proč se nás nezeptal

Nespokojenost se Sobotkou vzrůstá od krajských voleb, které ČSSD prohrála s ANO, a přiživují ji klesající volební preference. Poslední kapkou pro sociální demokraty byly Sobotkovy výroky o vládě s komunisty nebo radikální návrh na progresivní zdanění. Řadovým členům vadí, že se podobné nápady oznamují před sjezdem a nikdo je s nimi neprojednal.

Pokud tedy chtějí straníci za týden dát Sobotkovi najevo svou nespokojenost, mají jen dvě možnosti.

První je riskantnější. Protože při obhajobě křesla předsedy nemá Sobotka konkurenta, mohou ho potrápit nezvolením v prvním kole, nebo slabým mandátem v podobě lehce nadpoloviční většiny hlasů.

Druhou - a pravděpodobnější - možností vzdoru je právě Jeroným Tejc na pozici druhého muže strany. Jinak totiž bude celé vedení prosobotkovské - favority na řadové místopředsedy jsou Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Jan Birke, Jan Hamáček a Petr Dolínek.

Současný tým neoslnil

Platí jednoduché pravidlo, že s čím větší nechutí budou delegáti volit Sobotku předsedou, s tím větší chutí pak budou vyvažovat a volit Tejce prvním místopředsedou.

„Sociální demokracie má dvě možnosti - buď zachovat status quo a tvářit se, že se nic neděje. Anebo vedení obměnit, oživit, což znamená hlas pro Tejce i některé nové tváře," říká jihočeský hejtman Jiří Zimola, hlavní Sobotkův oponent, který však sám na žádnou stranickou funkci nekandiduje.

Tejc s Chovancem se střetli už na sjezdu před dvěma roky. Jeroným Tejc sice nevyhrál, ale i tehdy dokázal získat mezi delegáty značnou podporu a zdramatizovat volbu ministra vnitra Milana Chovance prvním místopředsedou. Chovanec si ale žádné ohrožení nepřipouští. „Čeho bych se měl bát?" odpovídá sebevědomě a připojuje smajlíka.

Letos má devětatřicetiletý politik se skautskou přezdívkou Jerry ještě větší šance. Největší vliv mají na sjezdu zpravidla čtyři kraje - Praha je Chovancova, jižní Morava Tejcova. Severní Morava a střední Čechy jsou letos roztříštěné, polovina podporuje jednoho z kandidátů, polovina druhého.

„Volební výsledky týmu, který si na posledním sjezdu vybral Bohuslav Sobotka, nejsou oslnivé. Proto nabízím členům a delegátům sjezdu změnu, personální i programovou. Tu potřebujeme, abychom získali zpět důvěru voličů. Musíme se zabývat skutečnými problémy lidí a ne být posedlí Babišem. Není důvod panikařit," říká Jeroným Tejc.

Kdo má letos kolik nominací a na jakou funkci:

  • Bohuslav Sobotka, předseda - 14
  • Milan Chovanec, 1. místopředseda - 12
  • Jeroným Tejc, 1. místopředseda - 3
  • Lubomír Zaorálek, místopředseda - 10
  • Michaela Marksová, místopředsedkyně - 10
  • Lenka Teska Arnoštová, místopředsedkyně - 10
  • Jan Hamáček, místopředseda - 8
  • Petr Dolínek, místopředseda - 7

Současná role Jeronýma Tejce je o to pikantnější, že to byl právě on, kdo před šesti lety - v březnu 2011 - pomohl Bohuslavu Sobotkovi ke zvolení předsedou ČSSD. A to na totožném místě jako letos - v obřím pavilonu B brněnského výstaviště.

Po rezignaci Jiřího Paroubka se tenkrát střetli Sobotka s Haškem o post předsedy. Vyrovnaný souboj nakonec rozhodl třetí a nejmladší z trojice někdejších kamarádů a absolventů brněnských práv.

„Jerry" tehdy vsadil na služebně staršího Sobotku, protože mu přišlo, že na nástupnictví má větší nárok. I díky němu vyhrál „Slávek" v opakované volbě o pouhých devět hlasů.

Vděčný Sobotka si pak svého nového spojence hýčkal - dal mu silnější roli uvnitř ČSSD, slíbil mu křeslo šéfa poslanecké frakce. Jenže po sněmovních volbách v roce 2013 se rozhádali, protože Tejc se dal na stranu Michala Haška. Vyrazil s ním na démonizovanou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

Doporučované