Hlavní obsah

Ohrozil 116 lidí, ale postupoval oprávněně. Herec Harisson Ford bude letadla řídit dál

Harrison Ford nebude potrestán za chybné přistání.

 

Reklama

Podle vyšetřovatelů během přistání postupoval v souladu s předpisy.

Článek

Nepovedené přistání Harrisona Forda, kterým v únoru ohrozil více než stovku lidí na letišti Johna Waynea poblíž Los Angeles, nebude potrestáno. Podle vyšetřovatelů z Federálního úřadu pro letectví postupoval herec a dlouholetý pilot během přistávacího manévru v souladu s předpisy. Fordovi tak certifikát pilota zůstane.

„Úřad provedl důkladné vyšetření celé záležitosti a zjistil, že žádná akce, kterou Ford provedl, nebyla neoprávněná,” řekl hercův právník Stephen Hofer. Zároveň uvedl, že vyšetřovatelé vzali v potaz Fordovy dlouholeté letecké zkušenosti, chování v souladu s předpisy a spolupráci během vyšetřování.

„Já jsem ten ňouma, co přistál na pojezdové dráze," přiznal čtyřiasedmdesátiletý Ford dispečerům svůj prohřešek poté, co omylem navedl svůj letoun na pojezdovou dráhu namísto té přistávací. Během manévru navíc jen těsně minul startující letadlo se 116 lidmi na palubě. Za celý incident se omluvil.

Ford je zdatným letcem a známým sběratelem historických letadel. Únorový incident ale nebyl jeho prvním. V březnu 2015 se cvičným strojem z druhé světové války po selhání motoru nouzově přistál na golfovém hřišti u Los Angeles. Z nehody vyvázl se zraněním.

Záznam z rozhovoru letových dispečerů s Harrisonem Fordem.Video: Oliver Sálus

Reklama

Doporučované