Hlavní obsah

Okamura nevěří, že by se zemanovci prošel do Sněmovny. Jeho SPD proto nejspíš půjde sama

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Tomio Okamura odpovídá na otázky Seznamu během dnešní celostátní konference svého hnutí.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Volební koalice se Zemanovými příznivci by nemusela dosáhnout na potřebný počet hlasů, naznačil v rozhovoru pro Seznam Tomio Okamura během dnešní konference hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Článek

Hnutí Svoboda a přímá demokracie si dalo dnes odpoledne sraz na pražské Pankráci, kde uspořádalo celonárodní konferenci. Hlavním smyslem bylo dohodnout se, jak postupovat v kampani před volbami do Poslanecké sněmovny, které budou příští rok na podzim.

V letošních krajských volbách kandidovala Okamurova Svoboda a přímá demokracie (SPD) společně se Stranou práv občanů, která je známá pod svým dřívějším názvem zemanovci. Koalice obou stran se dostala do zastupitelstev v deseti krajích. V Ústeckém kraji se dokonce podílí na vládnutí s ČSSD a KSČM.

Po takovém výsledku by se dalo očekávat, že „okamurovci" a „zemanovci" budou i nadále spolupracovat. Předseda SPD Tomio Okamura ale pro Seznam řekl, že to nepředpokládá.

„Ve volbách do Poslanecké sněmovny jsou ze zákona jiné počty než v krajských volbách. V případě koalice se procenta sčítají, pět plus pět, takže jakákoliv koalice by musela získat minimálně deset procent,“ uvedl Okamura hlavní důvod, proč by se on sám do koalice nepouštěl.

Popularita samotných zemanovců není nijak závratná, v minulých sněmovních volbách dostali jen 1,5 procenta hlasů. Naopak Okamura se svým tehdejším Úsvitem získal necelých sedm procent a dodnes je díky tomu ve Sněmovně.

Zajímavé bude sledovat, jak se Okamurova strana zachová v případě prezidentské volby: Bude-li podporovat případnou kandidaturu Miloše Zemana, nebo bude stavět svého kandidáta. Na tuto otázku Okamura zatím nebyl schopen odpovědět, v první přímé prezidentské volbě před třemi a půl lety se o post prezidenta neúspěšně ucházel on sám.

Reklama

Doporučované