Hlavní obsah

Převzetí OKD může být velmi levné, stačí vyplatit stát

OKD za hubičku. Na nákup kdysi prosperujících dolů stačí něco přes 150 milionů.Video: Adam Junek

 

Reklama

Před lety zaplatili investoři kolem Bakaly za důlní firmu téměř 10 miliard. Dnes je k mání za zhruba 150 milionů.

Článek

Krachující důlní firma OKD hledá strategického partnera, který by jí i v příštích letech pomohl udržet v perspektivních dolech na Ostravsku těžbu. Postupně oslovuje na dvě stě českých i zahraničních firem, které by v rámci insolvence podnik mohly koupit. A zároveň se zaručily za postupný útlum těžby. A cena? Podle zjištění Seznamu nikterak vysoká. Stačí vyplatit stát, který letos OKD půjčil firmě peníze na přežití.

V tuto chvíli jde o částku kolem 150 milionů korun. Jestli se v těchto dnech navyšuje, nechce OKD komentovat

„Prodejní cena má odpovídat výši poskytnutého úvěru. Ten je naplánován na maximálně 700 milionů korun až do konce příštího roku. Aktuálně ovšem bylo vyčerpáno něco přes 150 milionů. Takže v této chvíli by musel kupec nabídnout tuto cenu. Samozřejmě by takovou transakci museli odsouhlasit věřitelé OKD,“ popsal Seznamu vysoce důvěryhodný zdroj blízký jednáním.

Půjčku poskytla vláda prostřednictvím Ministerstva financí. A je mimo jiné zajištěna majetkem OKD. Takže i kdyby věřitelé plán prodeje firmy nakonec neodsouhlasili, stát by o své peníze přijít neměl.

Stát nebo miliardáři?

Naopak v případě prodeje by věřitelé museli své pohledávky odepsat. Vzhledem k tomu, že jde z velké části o dodavatele ostravské důlní společnosti, profitovali by z toho, že by těžba pokračovala a firmy by na dalších zakázkách vydělávaly.

„Proces hledání strategického investora, který má několik etap, stále pokračuje. V první fázi se přihlásilo několik významných domácích i zahraničních subjektů, jejichž počet pochopitelně nemůžeme z objektivních důvodů blíže specifikovat. Další část a posuzování nabídek bude probíhat v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku,“ uvedl k hledání kupce mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Favoritem při odkupu OKD v rámci insolvence je státní podnik Diamo. Firma, primárně určená k sanaci ekologických škod, by byla schopna převzít OKD i s miliardovými závazky, které vyplývají z útlumu těžby. A samo Diamo se k tomu i hlásí. Jde o variantu, kterou preferuje například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Černouhelná společnost se pak obrátila i na několik českých a slovenských miliardářů, kteří se kolem důlní firmy pohybují již delší dobu.

Jde třeba o Petra Pauknera a jeho společnost obchodující s uhlím Carbonunion Bohemia či Petra Otavu s Metalimexem. Oba už oznámili, že se výběrového řízení účastnit chtějí - společně. Zapojení do záchrany OKD už ostatně nabízeli dříve s tím, že jsou ochotni investovat i miliardy korun. Ale ne na vyplacení dluhů. Ty ostatně nechtějí převzít ani teď.

Nabídku od vedení OKD dostal také finančník Pavol Krúpa se svou investiční skupinou Arca Capital. Ten však vstup do soutěže zvažuje kvůli podmínce mlčenlivosti. Jako minoritní akcionář je totiž velmi aktivní ve vyvolávání soudních sporů vůči bývalému vedení OKD reprezentovaného Zdeňkem Bakalou. Obává se, že účast v prodejním procesu by mu znemožnila využívat některé informace v soudních síních, kde hraje o miliardy.

Krúpa dlouhodobě vyzývá současné vedení OKD i insolvenčního správce, aby se od bývalých akcionářů snažili získat miliardové odškodné.

OKD už na počátku listopadu podalo žalobu na bývalého spolumajitele Zdeňka Bakalu a společnost NWR, která byla mateřskou strukturou ostravských dolů. U Krajského soudu v Ostravě žádá 24,5 miliardy korun s tím, že celková pohledávka ovšem může být až 65 miliard. Jde o sumu, která odpovídá celkově vyplaceným dividendám v uplynulých letech. Firma přitom vydělala zhruba jen polovinu této částky.

Podobné kroky chce Krúpa pak i po likvidátorovi NWR. V Nizozemí zapsaná společnost se totiž rozhodla vstoupit do dobrovolné likvidace. „Nepřipustíme, aby po sobě zametli stopy,“ uvedl Krúpa.

Reklama

Doporučované