Hlavní obsah

Olomouc bude mít svůj burger, představí ho na festivalu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

První burger věnovaný Olomouci, při jehož přípravě mistři kuchaři použijí tvarůžky i další suroviny typické pro region Hané, bude představen v pátek na Burger Street Festivalu vedle nákupního centra Šantovka v Olomouci.

Článek

Až do neděle budou moci návštěvníci Burger Street Festivalu ochutnat tři desítky různých burgerů a dalších specialit.

Složení burgeru, který bude na festivalu reprezentovat Olomouc, navrhli fanoušci na sociálních sítích. Kromě olomouckých tvarůžků si přáli dostat do burgeru další typické chutě Hané, jako jsou například švestky, červená řepa nebo brambory. Jejich tipy pak vhodně zkombinoval brněnský šéfkuchař Vojtěch Fňukal a vytvořil z nich jeden recept pro první burger věnovaný pouze Olomouci.

„Neuvěřitelně nás překvapila vynalézavost fanoušků. Když jsme soutěž vypisovali, čekali jsme, že v návrzích budou jen variace na tvarůžky. Že se lidé pustili do vymýšlení složitých receptů a kombinace chutí je skvělá zpráva o české gastronomii,“ uvedl organizátor festivalu Bedřich Snášel. Podle něj se tak potvrdil trend, že burger není pouhé fastfoodové jídlo. „Je to pokrm pro milovníky gastronomie, kteří chtějí experimentovat, ochutnávat a inspirovat se,“ podotkl Snášel.

V olomouckém burgeru budou tvarůžky použity v těstě na bulku i zabalené v samotném hovězím mase. „Grilováním se tvarůžek v mase rozpustí a krásně prolne chuť masa,“ uvedl šéfkuchař Fňukal, který dříve vařil například v prestižním brněnském restaurantu Brabander a znát jej mohou i diváci Dobrého rána s Českou televizí. Potřebnou kyselost a pikantnost olomouckému burgeru dodá červená řepa naložená v balsamicovém octu, medu a tymiánu. O sladkou složku se postará švestkové chutney s karamelem.

Fňukal bude burger věnovaný Olomouci připravovat při kuchařských show v pátek a v sobotu, návštěvníci si ale tento speciální burger budou moci dát kdykoliv během víkendu. „U tohoto speciálního burgeru se vždy domluvíme s jedním z našich burgermakerů, který jej zařadí do svého sortimentu,“ dodal Snášel.

Reklama

Doporučované